Προβολή Κινηματογραφικής Λέσχης Τμήματος την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μετά από διετή αναστολή της λειτουργίας της λόγω κορωνοïού, η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματός μας  ανοίγει ξανά τις πόρτες της και σας προσκαλεί στη νέα εκδήλωση που διοργανώνει: ένα αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειές της στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Νεότερης Ελλάδας. Θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ της Μαρίας Ηλιού “Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου” και θ’ ακολουθήσει συζήτηση πάνω στα θέματα του διωγμού των Ελλήνων και της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922-1924 που θίγει. Συμμετέχουν: Νικ Ζαχαριάδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Rhodes College των ΗΠΑ, Γιάννης Μπάκας, αν. καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ. και Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου.

Για να δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης πατήστε εδώ

“Ρεμπέτικο” του Κ. Φέρρη στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι: τον έρωτα, που αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσής του, τον ηθικό κώδικα τιμής που περιέχει και τις απώτερές του καταβολές που φθάνουν έως το βυζαντινό μέλος και την εκκλησιαστική μουσική. Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη με αφορμή την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983), συμμετέχουν ο ίδιος ο σκηνοθέτης -ο Κώστας Φέρρης– και ο αν. καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, π. Σπυρίδων Αντωνίου. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης.

Δείτε το σύνολο της συζήτησης στο παρακάτω video

ΤΟ «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 και ώρα 18.30΄, την πολυβραβευ-μένη ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983).

Την ταινία του Κώστα Φέρρη, που απέσπασε μεταξύ άλλων διακρίσεων την «Αργυρή Άρκτο» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μιχάλης Αθανασίου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της, κ. Κώστας Φέρρης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., π. Σπυρίδων Αντωνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επιπλέον, την επόμενη ημέρα, 25 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00΄, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Α΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Κώστας Φέρρης θα δώσει διάλεξη στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. με θέμα «Λόγος και Χάος: Κινηματογράφος». Τον σκηνοθέτη θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης.

Τόσο η προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο» (24/5) όσο και η διάλεξη του κ. Κώστα Φέρρη για τον κινηματογράφο την επομένη (25/5) είναι ανοιχτές για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Πειραιάς, 1922: Τα καράβια ξεφορτώνουν κατά χιλιάδες στην αποβάθρα του λιμανιού πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένα εξαθλιωμένο πλήθος Ελλήνων που άφησαν πίσω όλο τους το βιος, τρέχοντας να γλυτώσουν από τη μανία του Τούρκου. Ανάμε-σά τους η Αντριάνα και ο Παναγής με την κόρη τους Μαρίκα – ένα ζευγάρι γνωστών μουσικών από τη Σμύρνη, που πρέπει τώρα να φτιάξουν ξανά από το μηδέν τη ζωή τους. Αναζητώντας πρόσβαση στα πάλκα του Περαία, αρχίζουν να τραγουδούν στο μαγαζί του Θωμά, έναν τεκέ της Τρούμπας. Εκεί διασκεδάζουν τους θαμώνες του, σμίγοντας τους παθητικούς τόνους της ανατολικής μουσικής παράδοσης, που κουβαλούν μέσα τους ως Σμυρνιοί, με τον ήχο από τον μπαγλαμά και το μπουζούκι. Οι πενταροδεκάρες, ωστόσο, που κερδίζουν και η αβεβαιότητα για το μέλλον θα διαταράξουν τις σχέσεις του ζευγαριού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομικά, η Αντριάνα συνάπτει ερωτική σχέση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Θωμά, με αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του Παναγή, που τη σκοτώνει κατά λάθος σε έναν άγριο καβγά μεταξύ τους. Ορφανεμένη από μητέρα και με τον πατέρα της στη φυλακή, η Μαρίκα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει μόνη την τύχη της. Ακολουθεί, κατ’ αρχήν, έναν περιπλανώμενο μάγο, τον Χουάν, παίρνοντας μέρος στα νούμερά του, για να ενταχθεί, κατόπιν, ως τραγουδίστρια σε ρεμπέτικη κομπανία. Με το πηγαίο ταλέντο της και την εξοικείωσή της με τους τεκέδες και τα Καφέ-Αμάν, όπου πρωτάνοιξε τα μάτια της στον κόσμο, θα αναδειχθεί γρήγορα στη σημανικότερη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου. Το όνομά της δεσπόζει στις ταμπέλες των νυχτερινών κέντρων και τα σουξέ της αποθανατίζονται στο βινύλιο, χαρίζοντάς της πλήθος θαυμαστές, δόξα και χρήμα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από τη βιογραφία της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου, ο Κώστας Φέρρης πλάθει στην ταινία του μία φανταστική ηρωΐδα, που ενσαρκώνει μαζί με τις άλλες φιγούρες του έργου όλο το πνεύμα του ρεμπέτικου: το τσαγανό, την περηφάνεια και τη μαγκιά – τη χαρά, ακόμα, της ζωής, τον καημό από τα βάσανά της, το φιλότιμο, την ανθρωπιά και το ερωτικό πάθος. Παράλληλα, μέσα από την προσωπική διαδρομή της ηρωΐδας του, ο σκηνοθέτης ιστορεί την εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού, από την πρώιμη φάση του ως μουσική έκφραση των ξεριζωμένων και απόκληρων στα κακόφημα στέκια του Πειραιά έως την είσοδό του στα σαλόνια και την καθιέρωσή του σε κυρίαρχο μουσικό είδος της διασκέδασης των Ελλήνων. Επιπλέον, επιχειρεί να φωτίσει την πολιτικοκοινωνική διάσταση του ρεμπέτικου, παρουσιάζοντας την εξέλιξή του στο υπόβαθρο των ιστορικών γεγονό-των που σημάδεψαν τη μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού: τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τη Γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριανά  και τον Εμφύλιο.

Βίντεο από τη συζήτηση που διεξήχθη μετά την προβολή της ταινίας “Λεχ Βαλέσα” του Αντρέι Βάιντα – Κινηματογραφική Λέσχη Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στον Λεχ Βαλέσα και το κίνημα «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία του ’80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του Αντρέι Βάιντα “Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας”. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε ο Βάιντα (2013), στην οποία πραγματεύεται την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, αντλώντας την έμπνευσή του από τον αγώνα των Πολωνών να σταθούν όρθιοι και να διατηρήσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους μέσα στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Παν/μιο Μακεδονία, και ο Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης. Στην εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης παρευρίσκονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κριτικοί κινηματογράφου και τέχνης, προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές διαφόρων σχολών του Αριστοτελείου, καθώς και σινεφίλ κοινό από τη Θεσσαλονίκη.

Κάλυψη εκδήλωσης και ψηφιακό μοντάζ: Σπύρος Αμοιρόπουλος

Βίντεο από τη συζήτηση που διεξήχθη μετά την προβολή της ταινίας Selma – «Αφιέρωμα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» – Κινηματογραφική Λέσχη Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική του ’60, με αφορμή την προβολή της ταινίας “Selma” της Ava DuVernay. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Νικ Ζαχαριάδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Alabama State University, και ο Θανάσης Παπαθανασίου, δ/ντής του περιοδικού “Σύναξη” και δρ. Θεολογίας. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης. Την εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης χαιρετίζει ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Κώστας Χρήστου, και παρευρίσκονται σε αυτήν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου, κριτικοί κινηματογράφου και τέχνης –Σωτήρης Ζήκος, Σπύρος Φίλκας Φιλικός κ.ά.- υπ. διδάκτορες, προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και σινεφίλ κοινό από τη Θεσσαλονίκη. Στο πάρτυ που ακολούθησε, μετά το τέλος της συζήτησης, στο μπαλκόνι της Θεολογικής ακούγονται οι Jericho Horns (Α. Ρήγος: σαξόφωνο, Κ. Αντωνόπουλος: κιθάρα, Γ. Ριμάρεφ: κρουστά, Δ. Γουμπερίτσης: κοντραμπάσο).

Κάλυψη εκδήλωσης και ψηφιακό μοντάζ: Σπύρος Αμοιρόπουλος

Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή ταινίας “Λεχ Βαλέσα – Η δύναμη της Ελπίδας”

Walessa4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕ ΒΑÏΝΤΑ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέ Βάιντα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19.00΄, την ταινία του «Λεχ Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας» (2013).

Η ταινία για τον Βαλέσα είναι μία από τις τελευταίες που γύρισε ο Αντρέ Βάιντα· μ’ αυτή ολοκληρώνει μία τριλογία, η οποία εγκαινιάζεται τη δεκαετία του ’70 με τον «Άνθρωπο από μάρμαρο» (1977) και συνεχίζεται αργότερα με τον «Άνθρωπο από σίδηρο» (1981). Όπως και στις προηγούμενες ταινίες της τριλογίας, ο Βάιντα πραγματεύεται εδώ την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, αντλώντας την έμπνευσή του από τον αγώνα των Πολωνών να σταθούν όρθιοι και να διατηρήσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους μέσα στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού. Στο πρόσωπο του θρυλικού του ηγέτη, Λεχ Βαλέσα, υμνεί το εργατικό κίνημα της «Αλληλεγγύης», το οποίο γεννήθηκε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ το 1980, διαδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Πολωνία και πυροδότησε τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν προοδευτικά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.Για συνέχεια πατήστε εδώ…