Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «‘οὐρανὸς ἄλλος ἔραζε, πελώριον ὄμμασι θαῦμα’: Το ταξίδι της Αγίας Σοφίας στον χρόνο»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει

Ημερίδα με θέμα «‘οὐρανὸς ἄλλος ἔραζε, πελώριον ὄμμασι θαῦμα’: Το ταξίδι της Αγίας Σοφίας στον χρόνο»

το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης 9.45 π.μ.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη μέσω του συστήματος Zoom meeting

Διαδικτυακός σύνδεσμος: https://authgr.zoom.us/j/95719054494?pwd=N0kvdHpBcEh6YjNWU1NHTnYvMWNtZz09

Meeting ID 957 1905 4494

Passcode 951391

Για να δείτε/κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΒΕ ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Μαρία Αρακαδάκη

Ναταλία Πούλου

Ηλίας Ταξίδης

Σοφία Τζωρτζακάκη-Τζαρίδου

Συμμετοχή των καθηγητών Κυριακούλας Παπαδημητρίου και Αθανασίου Παπαρνάκη σε μεγάλο διεθνές project για τη γλώσσα των Εβδομήκοντα

Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του μεγάλου ερευνητικού έργου Historical and Theological Lexicon of the Septuagint” (HTLS) από τις εκδόσεις Mohr Siebeck, με επιμέλεια του καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Strasbourg, Eberhard Bons. Το “Ιστορικό και Θεολογικό Λεξικό των Εβδομήκοντα” καλύπτει ένα σημαντικό κενό στους τομείς της αρχαίας φιλολογίας και των θεολογικών σπουδών και βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου. Ο πρώτος τόμος περιέχει περίπου 160 άρθρα για λέξεις με τα γράμματα Alpha to Gamma. Για τα λήμματα του πρώτου αυτού τόμου εργάστηκε μία πλειάδα ειδικών από όλον τον κόσμο μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι από το Τμήμα Ποιμαντικής, όπως η καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης, Κυριακούλα Παπαδημητρίου κι ο αναπληρωτής καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης, Αθανάσιος Παπαρνάκης.

Για να δείτε πληροφορίες για τον πρώτο τόμο πατήστε εδώ ή στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.mohrsiebeck.com/en/book/historical-and-theological-lexicon-of-the-septuagint-9783161507472?fbclid=IwAR0OjLrC2XF5AHKWdv7g2TpGH357E3EOF9DnojOOuJ-Tv7Ax3jemxpDuLJQ

 

Δημοσίευση των Πρακτικών της Διεπιστημονικής Ημερίδας «Παρένθετη Μητρότητα: Ο ηθικός προβληματισμός για τη μητέρα, το παιδί και την οικογένεια»

Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα τα Πρακτικά της Διεπιστημονικής Ημερίδας «Παρένθετη Μητρότητα: Ο ηθικός προβληματισμός για τη μητέρα, το παιδί και την οικογένεια», που διοργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Καθηγητή Χρήστου Βάντσου. Με αυτά εγκαινιάζεται η νέα σειρά «Πρακτικά» του «Κόσμος», που είναι το επιστημονικού περιοδικού του Τμήματος. Η επιμέλεια έγινε από τον Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσο και τους Επικ. Καθηγητές Δημοσθένη Κακλαμάνο και Ευάγγελο Πεπέ. Περιλαμβάνονται άρθρα από θεολογική, φιλοσοφική, ιατρική και νομική άποψη στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας.

Το πλήρες κείμενο των Πρακτικών είναι προσβάσιμο στον ακόλουθο συνδέσμο:

http://ejournals.lib.auth.gr/kosmos/article/view/7784

Το Exegeticum διαδικτυακά!

Ακολουθώντας τη γενική τακτική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των έκτακτων περιοριστών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η τακτική μηνιαία επιστημονική συνάντηση του μεταπτυχιακού ερμηνευτικού σεμιναρίου Exegeticum συνεχίσθηκε διαδικτυακά. Η παρουσία φοιτητών και καθηγητών ήταν μεγάλη, αν και η διαδραστική συμμετοχή ήταν αναπόφευκτα περιορισμένη.

Στη συνάντηση Μαρτίου/Απριλίου 2020, την Πέμπτη 2 Απριλίου, ο καθηγητής της Εβραϊκής Βίβλου και των Βιβλικών γλωσσών στη Θεολογική Σχολή SEUT (Seminario Evangélico Unido de Teología) Μαδρίτης και καθηγητής Θρησκειολογίας επί θητεία στο Indiana Wesleyan University των Η.Π.Α., Nathan J. Moser ανέπτυξε το θέμα «The Reception & Relevance of the Isaianic Servant Songs in Latin American Contexts». Παρουσίασε κατ’ αρχήν την ιστορία, τους εισηγητές και τις αρχές της ερμηνευτικής προσέγγισης που καλείται μεταποικιακή κριτική ανάλυση και ερμηνεύει τη Γραφή από την οπτική της πρόσληψής της από τους λαούς και τους πολιτισμούς που υπέστησαν την αποικιοκρατία, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική. Στη συνέχεια, εξέθεσε την ερμηνεία του κειμένου του Ησαϊα για τον πάσχοντα δούλο (κεφ. 52 και 53), σύμφωνα με την ανάλυση του J. S. Croato, ο οποίος κάνει μία σύγχρονη επανα-ανάγνωση (re-lectura) του κειμένου και αναγνωρίζει παρόμοιους ιστορικούς ορίζοντες ανάμεσα στο πάθος του δούλου του Κυρίου και στα κοινωνικο-πολιτικά παθήματα των Λατινοαμερικανών. Στη συζήτηση που ακολούθησε θίχτηκαν ενδιαφέροντα θέματα, όπως σχετικά με τη θεολογία της απελευθέρωσης.

Στη συνάντηση του Μαΐου/Ιουνίου 2020, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ο καθηγητής Πατρολογίας και Πατερικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη (ΗΠΑ), πρωτ. Γεώργιος Δράγας ανέπτυξε το θέμα «Κόσμος και ἄνθρωπος στήν πρώτη ὁμιλία τοῦ Ὠριγένη στο βιβλίο τῆς Γενέσεως». Με βάση τη δική του πρωτογενή μετάφραση στο κείμενο του Ωριγένη, ανέλυσε τις ερμηνείες του συγγραφέα στα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου αναδεικνύοντας το βαθύτερο πνευματικό νόημα των λεγομένων, στο οποίο διαρκώς παραπέμπει ο Ωριγένης. Παράλληλα, τόνισε την αδιάρρηκτη σύνδεση της Παλαιάς με την Καινή Διαθήκη, που προβάλλει συνεχώς ο Ωριγένης, καθώς και το γεγονός ότι το βιβλικό κείμενο είναι τόσο η βάση όσο και η αναφορά του Ωριγένη για κάθε θεολογική του διδασκαλία.

6o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΣ»: ““Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος” (Ιωάνν. 1:1)

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργάνωσε για έκτη συνεχή φορά το 6ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος» Το σεμινάριο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της, και γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Θέμα του φετινού σεμιναρίου ήταν: «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος» και πραγματοποιήθηκε κατά τις 24-25-26-27-28 Φεβρουαρίου 2020 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μελετήθηκε ο πρόλογος του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (Ιωάνν. 1!1-18), η σημειωτική ανάλυση του οποίου έδειξε ότι προβάλλονται οι σχέσεις του Λόγου με τον Θεό και με τα Πάντα, καθώς και οι λειτουργίες του Λόγου ως χώρος, όπου δρουν η ζωή και το φως.

Δίδαξε ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Ειδικοί καλεσμένοι εισηγητές είναι η Κάριν Boklund-Λαγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και ο Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας Α.Π.Θ. και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα:

«Σημειωτική Αφηγηματολογία: Μια ανάλυση του Άρχοντα των Δακτυλιδιών με τη μέθοδο του A.-J. Greimas»

Οι αιτήσεις των συμμετεχόντων ανήλθαν στις 72 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, εκτός από φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες του Τμήματος, επίσης θεολόγοι, φιλόλογοι και φοιτητές Φιλολογίας, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες άλλων Τμημάτων, και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Βλ. διαδικτυακή ενημέρωση στην ιστοσελίδα «Πεμπτουσία»:

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/einai-kalo-na-sympraksei-i-simeiotiki-me-tin-theologia/?fbclid=IwAR2xRUuVEgIN521FDrNWzIcPjgCxslV8uA0hTIm3EoSkznrchEC5Qnj0TfU

Διάλεξη του Επικ. Καθηγητή Sorin Bute στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος του Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου “Θέματα Κοινωνικής και Οικολογικής Ηθικής” ο Επικ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τυργοβιστίου (Ρουμανίας) π. Sorin Bute έδωσε διάλεξη με θέμα: «The Ethics of Bioethics: Moral Values, Truth and Ideology». Ακολούθησε εκτενής και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη βιοηθική, τις ηθικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και την τάση για ιδεολογικοποίησή τους.

Διάλεξη με θέμα «Η ελληνική εκπαίδευση στη διελκυστίνδα παράδοσης και νεωτερικότητας. Το παράδειγμα του Μιλλέτ των Ρωμιών κατά τον 19ο αιώνα» την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17.00

Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλούν στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Μπέτσας, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Η ελληνική εκπαίδευση στη διελκυστίνδα παράδοσης και νεωτερικότητας. Το παράδειγμα του Μιλλέτ των Ρωμιών κατά τον 19ο αιώνα».

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα της εκδήλωσης από εδώ

Γ΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2019-2020)

Η τρίτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καλεσμένος μας είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximilians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ιστορία των Monumenta Musicae Byzantinae». Η συνάντηση είναι ανοικτή για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο 2310 996687.

Δ’ Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανακοινώνει τη διοργάνωση της Δ΄ Ετήσιας Διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλην». Φέτος η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί ο ελλογιμώτατος κ. Christian Hannick, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximi­lians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Τάξις τῶν Ἀκολουθιῶν στη λειτουργική πράξη κατά την Παλαιολόγεια εποχή».

Στο πλαίσιο της επετειακής διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» προσκαλούνται επιφανείς προσωπικότητες της λειτουργικής επιστήμης και του εκκλησιαστικού χώρου, για να αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Βασική θεματολογία των διαλέξεων αφορά κυρίως στη ζωή και τις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς επιστημονικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου του τιμωμένου Καθηγητή. Η διάλεξη πραγματοποιείται ετησίως κατά τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δηλαδή σε χρονική εγγύτητα με την ημέρα εκδημίας του μακαριστού Καθηγητή (24 Ιανουαρίου).

Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα επιδοθεί το Βραβείο Αριστείας «Ιωάννης Μ. Φουντούλης» (2020) στον κ. Βασίλειο Καλπάκη, δρ. Θεολογίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η εις πρεσβύτερον χειροτονία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιστορική εξέλιξη και λειτουργική τάξη», η οποία συντάχθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος αρχιμ. Νικοδήμου Σκρέττα.

Για να δείτε/κατεβάσετε το πρόγραμμα της διάλεξης πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 87.

Διάλεξη με θέμα «Μικτοί Γάμοι. Ποιμαντική και κανονική θεώρηση»

Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού μαθήματος της Ποιμαντικής, θα δοθεί διάλεξη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο με θέμα: «Μικτοί Γάμοι. Ποιμαντική και κανονική θεώρηση». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ´ορόφου. Η διάλεξη θα είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.
Θα χαρούμε για την παρουσία σας