ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EXEGETICUM ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ EDITIO CRITICA MAIOR ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, μέσα στα πλαίσια του Exegeticum, του σεμιναρίου Ερμηνευτικής του Τμήματος, διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση με καλεσμένους ερευνητές του προγράμματος για την Editio Critica Maior και με θέμα “Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. Ιστορία και προοπτικές”, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 6 μ.μ.

H Editio Critica Maior είναι η μείζων, η μεγάλη κριτική έκδοση της, Καινής Διαθήκης, η οποία ετοιμάζεται από το Institute for New Testament Textual Research (Ινστιτούτο για την Έρευνα του Κειμένου της Καινής Διαθήκης), που εδρεύει στο Münster της Γερμανίας και συνεργάζεται με άλλα διεθνή ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα. Η ίδρυση του Ινστιτούτου ανάγεται στο 1959, στον Kurt Aland, ο οποίος εκπόνησε τη γνωστή κριτική έκδοση των Nestle-Aland, αλλά το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα άρχισε στα μέσα του 1980. Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι ο μεγάλος αριθμός χειρογράφων που κατέχει και, προπάντων, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ψηφιακές μεθόδους σε όλα τα στάδια του φιλολογικού του έργου.

Οι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι ερευνητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ειδικοί στα θέματα κριτικής του κειμένου της Καινής Διαθήκης, με εξειδικευμένες σπουδές στην Καινή διαθήκη, στη Φιλολογία, στην Πατρολογία, στις αρχαίες γλώσσες (λατινικά, κοπτικά, αιθιοπικά κ.ά.). Ανήκουν στο μεγάλο δίκτυο ερευνητών που εργάζονται για την Editio Critica Maior της Καινής Διαθήκης και μας ενημέρωσαν για την πρόοδο στις κριτικές εκδόσεις των επιμέρους βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Ο Holger Strutwolf, πατρολόγος, είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κριτικής του Κειμένου στο Münster και ο υπεύθυνος για τα καινοδιαθηκικά παραθέματα στους πατέρες, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο κριτικό υπόμνημα. Ο Klaus Wachtel, φιλόλογος, είναι ο άνθρωπος πίσω από τις κριτικές εκδόσεις και ο μόνος καλός γνώστης σήμερα του Βυζαντινού κειμένου της Καινής Διαθήκης στην Ευρώπη. Ο Hugh Houghton, καθηγητής της μελέτης του κειμένου της Καινής Διαθήκης, είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Κειμένου της Καινής Διαθήκης και την Ηλεκτρονική Έκδοσή του στο Birmigham και συντονίζει τους επιμέρους εκδότες των βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Ο Martin Karrer είναι καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Wuppertal και συντονιστής του μεγάλου προγράμματος για την κριτική έκδοση του κειμένου της Αποκαλύψεως. Ο Christian Askeland, ερευνητής καθηγητής των Χριστιανικών Αρχών και ειδικός στην έκδοση κοπτικών κειμένων είναι υπεύθυνος στο Museum of the Bible στην Washington και εργάζεται για την κριτική έκδοση των Ποιμαντικών Επιστολών. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλεγόταν και ο ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Σχολή μας, ο Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα (μετά τον Β. Αντωνιάδη) για την κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. Το έργο του στα βυζαντινά χειρόγραφα, στα Λεξιονάρια της Καινής Διαθήκης, συμπεριλαμβάνεται στις κριτικές εκδόσεις των Nestle-Aland (από την 26η έκδοση και εξής). Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, καθώς και την παρουσίασή της, είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, μέλος του Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Münster και εργάζεται για την κριτική έκδοση των Επιστολών προς Θεσσαλονικείς. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία, που σημειώνεται πρώτη φορά στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας και προιωνίζει σπουδαίες δυνατότητες συνεργασίας.

Κινηματογραφική Λέσχη Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στην εξέγερση των νέων τον Μάη του ’68: το ιδεολογικό της υπόβαθρο, τα αίτια που την προκάλεσαν, τα όνειρα και τις επιδιώξεις των πρωταγωνιστών της, την κληρονομιά που άφησε στη σύγχρονη κοινωνία και την πολιτική.

Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη με αφορμή την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «Η Κινέζα» (1967), συμμετέχουν ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., κ. Νικόλαος Σεβαστάκης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ και Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, κ. Άρης Στυλιανού. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης. Παρευρίσκονται και παρεμβαίνουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου, κριτικοί κινηματογράφου και τέχνης, υπ. διδάκτορες, προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και σινεφίλ κοινό από τη Θεσσαλονίκη.

Κάλυψη εκδήλωσης και ψηφιακό μοντάζ: Σπύρος Αμοιρόπουλος.

E΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2017-8)

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλεί στην πέμπτη και τελευταία συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 και ώρα 17:00 στην αίθουσα β΄ μικρή του 3ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Ο εισηγητής  Michael Colburn, διδάκτωρ Επιστ. Η/Υ., θα παρουσιάσει το θέμα: «Το OLW –Λογισμικό για την έρευνα και τη σύνταξη σχολίων σχετικά με τα λειτουργικά κείμενα». Κατά τη διάρκεια του Colloquium θα δοθεί δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο ειδικό λογισμικό και να εγγραφούν ως χρήστες σε αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nassis@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 87.

Επίσκεψη και ομιλία του καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, γέροντας Εφραίμ στο Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας τη Δευτέρα 26/3/2018

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής, παρουσία καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος.

Την οργάνωση της εκδήλωσης, η οποία περιελάβανε μουσικό και φιλολογικό μέρος, την ανέλαβαν μέλη του Τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής κ. Τρύφων Τσομπάνης είχε τη γενική ευθύνη του προγράμματος, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Σκύφτας, ΕΤΕΠ, είχε τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των μουσικών συνόλων.

Στο μουσικό μέρος ερμηνεύτηκαν ψαλμοί και ύμνοι, που εκτέλεσε, σύμφωνα με το παραδοσιακό ύφος, η Βυζαντινή Φοιτητική Χορωδία του Τμήματος. Ακολούθησαν κάλαντα, από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, ως και γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα οποία απέδωσε θαυμάσια η Χορωδία και η Ορχήστρα του Φροντιστηρίου Βυζαντινής Μουσικής. Τα επίκαιρα πεζά κείμενα διαβάστηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες και ευχές από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη. Ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε, εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος προσέφερε ευγενώς χριστουγεννιάτικο κέρασμα προς όλους τους παρόντες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Eκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Η Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ομιλήσει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, πρωτοπρ. Χρυσόστομος Νάσσης, με θέμα: «Η Εκκλησία μετά το βυζάντιο. Διακυμάνσεις και μεταβολές σε ένα νέο περιβάλλον».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Μάϊου, 7.00 μ.μ., στην έδρα του Συλλόγου, Πουλαντζάκη 19, Καλαμαριά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2310 419594 ή μέσω email:konpolbe@otenet.gr.

ΤΟ «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 και ώρα 18.30΄, την πολυβραβευ-μένη ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983).

Την ταινία του Κώστα Φέρρη, που απέσπασε μεταξύ άλλων διακρίσεων την «Αργυρή Άρκτο» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μιχάλης Αθανασίου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της, κ. Κώστας Φέρρης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., π. Σπυρίδων Αντωνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επιπλέον, την επόμενη ημέρα, 25 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00΄, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Α΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Κώστας Φέρρης θα δώσει διάλεξη στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. με θέμα «Λόγος και Χάος: Κινηματογράφος». Τον σκηνοθέτη θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης.

Τόσο η προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο» (24/5) όσο και η διάλεξη του κ. Κώστα Φέρρη για τον κινηματογράφο την επομένη (25/5) είναι ανοιχτές για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Πειραιάς, 1922: Τα καράβια ξεφορτώνουν κατά χιλιάδες στην αποβάθρα του λιμανιού πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένα εξαθλιωμένο πλήθος Ελλήνων που άφησαν πίσω όλο τους το βιος, τρέχοντας να γλυτώσουν από τη μανία του Τούρκου. Ανάμε-σά τους η Αντριάνα και ο Παναγής με την κόρη τους Μαρίκα – ένα ζευγάρι γνωστών μουσικών από τη Σμύρνη, που πρέπει τώρα να φτιάξουν ξανά από το μηδέν τη ζωή τους. Αναζητώντας πρόσβαση στα πάλκα του Περαία, αρχίζουν να τραγουδούν στο μαγαζί του Θωμά, έναν τεκέ της Τρούμπας. Εκεί διασκεδάζουν τους θαμώνες του, σμίγοντας τους παθητικούς τόνους της ανατολικής μουσικής παράδοσης, που κουβαλούν μέσα τους ως Σμυρνιοί, με τον ήχο από τον μπαγλαμά και το μπουζούκι. Οι πενταροδεκάρες, ωστόσο, που κερδίζουν και η αβεβαιότητα για το μέλλον θα διαταράξουν τις σχέσεις του ζευγαριού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομικά, η Αντριάνα συνάπτει ερωτική σχέση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Θωμά, με αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του Παναγή, που τη σκοτώνει κατά λάθος σε έναν άγριο καβγά μεταξύ τους. Ορφανεμένη από μητέρα και με τον πατέρα της στη φυλακή, η Μαρίκα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει μόνη την τύχη της. Ακολουθεί, κατ’ αρχήν, έναν περιπλανώμενο μάγο, τον Χουάν, παίρνοντας μέρος στα νούμερά του, για να ενταχθεί, κατόπιν, ως τραγουδίστρια σε ρεμπέτικη κομπανία. Με το πηγαίο ταλέντο της και την εξοικείωσή της με τους τεκέδες και τα Καφέ-Αμάν, όπου πρωτάνοιξε τα μάτια της στον κόσμο, θα αναδειχθεί γρήγορα στη σημανικότερη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου. Το όνομά της δεσπόζει στις ταμπέλες των νυχτερινών κέντρων και τα σουξέ της αποθανατίζονται στο βινύλιο, χαρίζοντάς της πλήθος θαυμαστές, δόξα και χρήμα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από τη βιογραφία της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου, ο Κώστας Φέρρης πλάθει στην ταινία του μία φανταστική ηρωΐδα, που ενσαρκώνει μαζί με τις άλλες φιγούρες του έργου όλο το πνεύμα του ρεμπέτικου: το τσαγανό, την περηφάνεια και τη μαγκιά – τη χαρά, ακόμα, της ζωής, τον καημό από τα βάσανά της, το φιλότιμο, την ανθρωπιά και το ερωτικό πάθος. Παράλληλα, μέσα από την προσωπική διαδρομή της ηρωΐδας του, ο σκηνοθέτης ιστορεί την εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού, από την πρώιμη φάση του ως μουσική έκφραση των ξεριζωμένων και απόκληρων στα κακόφημα στέκια του Πειραιά έως την είσοδό του στα σαλόνια και την καθιέρωσή του σε κυρίαρχο μουσικό είδος της διασκέδασης των Ελλήνων. Επιπλέον, επιχειρεί να φωτίσει την πολιτικοκοινωνική διάσταση του ρεμπέτικου, παρουσιάζοντας την εξέλιξή του στο υπόβαθρο των ιστορικών γεγονό-των που σημάδεψαν τη μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού: τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τη Γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριανά  και τον Εμφύλιο.

Πρώτη Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Χρήστου,
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην

Πρώτη Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη»

με ομιλητή τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ
Καθηγητή της Λειτουργικής και της Δογματικής
στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών
Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί
την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00,
στην Αίθουσα Τελετών Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
“Αλέξανδρος Παπαναστασίου”

Για την Πρόσκληση-Πρόγραμμα, πατήστε εδώ.
Για την Αφίσα, πατήστε εδώ.

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα 11 π.μ. Αμφιθέατρο Γ΄
Προλογίζει ο π. Νικόδημος Σκρέττας, Αναπλ. Καθηγητής

Κείμενα διαβάζουν φοιτητές του Τμήματος

Συμμετέχει η Χορωδία των φοιτητών του Τμήματος

υπό την Δ/νση του π. Σπυρίδωνος Αντωνίου, Αναπλ. Καθηγητή

Διδασκαλία Κων/νος Σκύφτας

Παρουσίαση του 20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας» στις Σέρρες

img_20161123_0001Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, η παρουσίαση του  20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας», περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού συμμετέχει ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παραπάνω επετειακή έκδοση φιλοξενεί μέρος των εισηγήσεων που ανακοινώθηκαν στη Διημερίδα «Η Παιδεία στη Δυτική Μικρά Ασία» η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015.Για συνέχεια πατήστε εδώ…