Κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών και το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλούν στη κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Ο προσκεκλημένος μας δρ. Αλέξης Χρυσοστάλης, Ερευνητής στο Collège de France, θα μιλήσει με θέμα: «“Ὃς ἐν μορφῇ θεοῦ ὑπάρχων … μορφὴν δούλου λαβών» (Φιλιππ. β΄ 6-7). Ο ομολογητής Νικηφόρος Κωνσταντινουπόλεως και ο όρος “μορφὴ” στο Κατὰ Εὐσεβίου σύγγραμμά του.

Δεύτερη Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη»

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ανακοινώνει τη διοργάνωση της Β΄ Ετήσιας Διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ.Φουντούλη». Φέτος η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ “Αλέξανδρος Παπαναστασίου”.

Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί η κ. Sysse Gudrun Engberg, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία θα αναπτύξει το θέμα, «Η λειτουργική χρήση της Παλαιάς Διαθήκης στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως». Η κ. Engberg θα ομιλήσει στα ελληνικά.

Στο πλαίσιο της επετειακής διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» προσκαλούνται επιφανείς προσωπικότητες της λειτουργικής επιστήμης, για να αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Βασική θεματολογία των διαλέξεων αφορά κυρίως στη ζωή και τις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς επιστημονικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου του τιμωμένου Καθηγητή. Η διάλεξη πραγματοποιείται ετησίως κατά τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δηλαδή σε χρονική εγγύτητα με την ημέρα εκδημίας του μακαριστού Καθηγητή (25 Ιανουαρίου).

Μπορείτε να δείτε ζωντανά την εκδήλωση μέσω streaming video από εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dialexi_imf@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 85.

 

Ολοκλήρωση του 1ου Σεμινάριου Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ι.Μ. Καλαμαριάς

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το 1ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από δύο Εργαστήρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, το «Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το «Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας, σε συνεργασία με την «Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το σεμινάριο

1η συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα β’ του 3ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Η εισηγήτρια δρ. Tinatin Chronz, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, θα μιλήσει με θέμα: «Η σημασία των γεωργιανών πηγών για την ιστορία της ιεροσολυμιτικής και της βυζαντινής λειτουργικής παραδόσεως».

Επίσκεψη του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Ιασίου, π. Sava Viorel, στο Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας

Τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί το Τμήμα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Ιασίου, καθηγητής Λειτουργικής, π. Sava Viorel, ο οποίος θα δώσει τις ακόλουθες διαλέξεις:

Τη Δευτέρα 18/9 και ώρα 17.00 είναι προσκεκλημένος του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτ. Βάντσου και θα μιλήσει με θέμα: “The Romanian Orthodox position on social issues”.

Την Τρίτη 19/9 και ώρα 17.00 είναι προσκεκλημένος του Επίκ. Καθηγητή π. Χρυσοστόμου Νάσση και θα μιλήσει με τα εξής θέματα:

“Liturgical Language in the Romanian Orthodox Church – A historical, Theological and Cultural Perspective”
“The Work of Fr. Ene Braniste (the greatest Romanian liturgust) in the Context of the Contemporary Liturgical Research”

Και τις δύο μέρες οι διαλέξεις του Καθηγητή π. Sava Viorel θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου.

Σεμινάριο βιοηθικής στην Βασιλεία (Ελβετία) στις 28-30 Ιουνίου 2017

Ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Μιλτιάδης Βάντσος και ο Καθηγητής Ηθικής της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Basel) Georg Pfleiderer διοργάνωσαν στις 28-30 Ιουνίου 2017 στη Βασιλεία σεμινάριο βιοηθικής με θέμα την ιατρική βελτίωση (human enhancement). Σε αυτό διδάκτορες, υποψ. διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές των δύο σχολών ανέπτυξαν το θεολογικό προβληματισμό σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως είναι γενετική βελτίωση, οι αισθητικές επεμβάσεις, η αντιγήρανση, η σωματική ενίσχυση (ντόπινγκ), η βελτίωση των νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων και ο μετανθρωπισμός.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί συνέχεια ανάλογου σεμιναρίου που έγινε πέρυσι (8-10 Ιουνίου 2016) στη Θεολογική Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το σεμινάριο.

ΤΟ «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 και ώρα 18.30΄, την πολυβραβευ-μένη ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983).

Την ταινία του Κώστα Φέρρη, που απέσπασε μεταξύ άλλων διακρίσεων την «Αργυρή Άρκτο» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μιχάλης Αθανασίου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της, κ. Κώστας Φέρρης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., π. Σπυρίδων Αντωνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επιπλέον, την επόμενη ημέρα, 25 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00΄, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Α΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Κώστας Φέρρης θα δώσει διάλεξη στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. με θέμα «Λόγος και Χάος: Κινηματογράφος». Τον σκηνοθέτη θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης.

Τόσο η προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο» (24/5) όσο και η διάλεξη του κ. Κώστα Φέρρη για τον κινηματογράφο την επομένη (25/5) είναι ανοιχτές για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Πειραιάς, 1922: Τα καράβια ξεφορτώνουν κατά χιλιάδες στην αποβάθρα του λιμανιού πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένα εξαθλιωμένο πλήθος Ελλήνων που άφησαν πίσω όλο τους το βιος, τρέχοντας να γλυτώσουν από τη μανία του Τούρκου. Ανάμε-σά τους η Αντριάνα και ο Παναγής με την κόρη τους Μαρίκα – ένα ζευγάρι γνωστών μουσικών από τη Σμύρνη, που πρέπει τώρα να φτιάξουν ξανά από το μηδέν τη ζωή τους. Αναζητώντας πρόσβαση στα πάλκα του Περαία, αρχίζουν να τραγουδούν στο μαγαζί του Θωμά, έναν τεκέ της Τρούμπας. Εκεί διασκεδάζουν τους θαμώνες του, σμίγοντας τους παθητικούς τόνους της ανατολικής μουσικής παράδοσης, που κουβαλούν μέσα τους ως Σμυρνιοί, με τον ήχο από τον μπαγλαμά και το μπουζούκι. Οι πενταροδεκάρες, ωστόσο, που κερδίζουν και η αβεβαιότητα για το μέλλον θα διαταράξουν τις σχέσεις του ζευγαριού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομικά, η Αντριάνα συνάπτει ερωτική σχέση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Θωμά, με αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του Παναγή, που τη σκοτώνει κατά λάθος σε έναν άγριο καβγά μεταξύ τους. Ορφανεμένη από μητέρα και με τον πατέρα της στη φυλακή, η Μαρίκα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει μόνη την τύχη της. Ακολουθεί, κατ’ αρχήν, έναν περιπλανώμενο μάγο, τον Χουάν, παίρνοντας μέρος στα νούμερά του, για να ενταχθεί, κατόπιν, ως τραγουδίστρια σε ρεμπέτικη κομπανία. Με το πηγαίο ταλέντο της και την εξοικείωσή της με τους τεκέδες και τα Καφέ-Αμάν, όπου πρωτάνοιξε τα μάτια της στον κόσμο, θα αναδειχθεί γρήγορα στη σημανικότερη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου. Το όνομά της δεσπόζει στις ταμπέλες των νυχτερινών κέντρων και τα σουξέ της αποθανατίζονται στο βινύλιο, χαρίζοντάς της πλήθος θαυμαστές, δόξα και χρήμα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από τη βιογραφία της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου, ο Κώστας Φέρρης πλάθει στην ταινία του μία φανταστική ηρωΐδα, που ενσαρκώνει μαζί με τις άλλες φιγούρες του έργου όλο το πνεύμα του ρεμπέτικου: το τσαγανό, την περηφάνεια και τη μαγκιά – τη χαρά, ακόμα, της ζωής, τον καημό από τα βάσανά της, το φιλότιμο, την ανθρωπιά και το ερωτικό πάθος. Παράλληλα, μέσα από την προσωπική διαδρομή της ηρωΐδας του, ο σκηνοθέτης ιστορεί την εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού, από την πρώιμη φάση του ως μουσική έκφραση των ξεριζωμένων και απόκληρων στα κακόφημα στέκια του Πειραιά έως την είσοδό του στα σαλόνια και την καθιέρωσή του σε κυρίαρχο μουσικό είδος της διασκέδασης των Ελλήνων. Επιπλέον, επιχειρεί να φωτίσει την πολιτικοκοινωνική διάσταση του ρεμπέτικου, παρουσιάζοντας την εξέλιξή του στο υπόβαθρο των ιστορικών γεγονό-των που σημάδεψαν τη μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού: τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τη Γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριανά  και τον Εμφύλιο.

3ο Σεμινάριο “Σημειωτική και Βίβλος” “Από την Πράξη στη Θεωρία”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει το 3ο Σεμινάριο “Σημειωτική και Βίβλος”, το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 24-25-26-27-28 Απριλίου 2017 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Université Catholique de Lyon και διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Ειδικός προσκεκλημένος του φετινού σεμιναρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ευάγγελος Κουρδής, ειδικός σε θέματα της Σημειωτικής, ο οποίος και θα παρουσιάσει σχετική εισήγηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης του Σεμιναρίου.

Βλ. Ομάδα Σεμιναρίου στο facebook: https://www.facebook.com/groups/605352069565022/?fref=ts και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=752

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr)

Διεξαγωγή σεμιναρίου αυτοπροστασίας απο το Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας διοργανώνει στις 27 Απριλίου 2017 από τις 11:00-13:00 σεμινάριο αυτοπροστασίας στο αμφιθέατρο Δ της Θεολογικής Σχολής.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου ειδικοί εκπαιδευτές θα παρουσιάσουν πρακτικές μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς σε περίπτωση κινδύνου, να προλάβουμε τυχόν απειλές ασφαλείας, ενώ θα γίνει και επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας έναντι επίθεσης-απειλής.

Καλούνται όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.