Διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα εις μνήμην του καθηγητή Χρήστου Βάντσου (Τετάρτη, 5/12/2018)

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα, αφιερωμένη στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Χρήστου Βάντσου, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

Μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας από εδώ

8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας με θέμα “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα”

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ

Ξεφυλλίστε/κατεβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου

 

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου στο 5ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής (Αθήνα, 19-1-2018)

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργαστήριο Τεχνολογιών της Πληροφορίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ) το Ερευνητικό Κέντρο Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), το Κέντρο Βιοπολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και η e-Θέμις συνδιοργάνωσαν στις 19 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα το 5ο Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής με τίτλο “Δεδομένα Υγείας και Γενετικά δεδομένα”.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Μιλτιάδης Βάντσος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η ενημέρωση του ασθενούς, τα ιατρικά δεδομένα και το φαινόμενο nocebo”.

 

 

 

Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ελληνισμός και Οικουμένη, “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Τέχνη”

Δείτε/κατεβάστε την αφίσα έναρξης, την αφίσα και το πρόγραμμα του συνεδρίου

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής & Βιοηθικής (8-10 Δεκεμβρίου 2017)

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας  σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής & Βιοηθικής με θέμα: “Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών”.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.), 3ης Σεπτεμβρίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι περιλήψεις των εισηγήσεων, καθώς και όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο συνέδριο παρατίθενται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://medical-ethics.web.auth.gr

Δ´ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: «Το παιδί στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προκλήσεων»

Διεξαγωγή του Δ´ Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου που συνδιοργανώνουν η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συμποσίων «Ορθοδοξία και Οικουμένη», με τίτλο: «Το παιδί στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προκλήσεων».

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα έναρξης 17:30

Αμφιθέατρο Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Η απόφαση για τη διοργάνωση του εν λόγω συμποσίου λήφθηκε μετά την ανακήρυξη του τρέχοντος έτους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ως έτους για την προστασία της ιερότητας της παιδικής ηλικίας.
Σκοπός του εν λόγω Συμποσίου είναι να προσεγγίσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το παιδί στον σύγχρονο, μεταβαλλόμενο κόσμο, μέσα από το πρίσμα όσων ασχολούνται με αυτά, παιδαγωγών, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, παιδιάτρων, κοινωνιολόγων, δικαστικών λειτουργών, επισήμων φορέων για την προστασία του παιδιού, αλλά και εθελοντικών οργανισμών όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Κιβωτός του Κόσμου και ο Φάρος του Κόσμου.

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα του συμποσίου πατήστε εδώ

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα του συμποσίου πατήστε εδώ

Επιστημονική ημερίδα “Οικογένεια και Φύλο: από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις”

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε, στις 7 Νοεμβρίου 2017, στην Ι. Μ. Λαγκαδά με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών (εξ αποστάσεως), που υλοποιείται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ι. Μητροπόλεως. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που πλαισιώθηκε από πλήθος μητροπολιτών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Ἄρσεν καΙ θῆλυ ἐποίησεν αυτούς» (από τον αν. καθηγητή κ. Αθανάσιο Παπαρνάκη), «Γάμος, το μυστήριο της αναδημιουργίας του ανθρώπου» (από την αν. καθηγήτρια κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου), «Αφυλία, ενοφυλία και διάκριση των φύλων στην πατερική παράδοση και στις χριστιανικές αιρέσεις» (εισήγηση του καθηγητή και διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (Π.Ι.Π.Μ.) κ. Συμεών Πασχαλίδη, που αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χρήστου), «Το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Κανονική Παράδοση» (από τον καθηγητή και αντιπρόεδρο του Π.Ι.Π.Μ. κ. Θεόδωρο Γιάγκου), «Μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο άρρενος και θήλεως» (από τον ομ. καθηγητή Νευρολογίας κ. Σταύρο Μπαλογιάννη), και «Ο θεσμός και το μυστήριο του γάμου. Εικαστικές μαρτυρίες» (από τον επ. καθηγητή κ. Τρύφωνα Τσομπάνη). Μετά τις εισηγήσεις υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή ιεραρχών για τα ποιμαντικά ζητήματα που ανακύπτουν σήμερα σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Κατά την ομολογία όλων, η ημερίδα κάλυψε τεκμηριωμένα το θέμα από όλες τις πλευρές που αφορούν στην Εκκλησία και προσέφερε στέρεη βάση για τον σύγχρονο διάλογο με την κοινωνία.

Διεξαγωγή επιστημονικής ημερίδας με τίτλο “Εκκλησία και Σύνταγμα-Το ζήτημα της αναθεώρησης” στις 27/9/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας συμμετέχει ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Συμεών Πασχαλίδης, ενώ στην Α’ συνεδρία προεδρεύει και συντονίζει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αθανάσιος Καραθανάσης.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Δημήτριος Νικολακάκης με εισήγηση με θέμα “Η σχέση των άρθρων 3 παρ.1 και 13 του Συντάγματος ως προς την τυπική ισχύ των Ιερών Κανόνων”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας παρατίθεται παρακάτω: