Μιλτιάδης Βάντσος – Εμμανουήλ Νικολούσης, Η μεταμόσχευση ιστού και οργάνου από ζώντα δότη. Ιατρική και ηθική θεώρηση, εκδόσεις Ostracon, Θεσσαλονίκη 2016

Από το οπισθόφυλλο:

Η μεταμόσχευση ιστού και οργάνου έχει καταξιωθεί στην κοινωνία ως μια επιτυχής ιατρική μέθοδος, καθώς εξακολουθεί να είναι σε πολλές περιπτώσεις η μοναδική ή η καλύτερη μέθοδος για την αποκατάσταση της υγείας του ασθενή. Η μεγάλη εξάλλου έλλειψη μοσχευμάτων και οι οδυνηρές συνέπειές της υπενθυμίζουν διαρκώς τη σημασία της. Στο πρώτο μέρος αναλύονται από ιατρική άποψη οι δύο μεγάλες κατηγορίες μεταμοσχεύσεων, δηλ. οι μεταμοσχεύσεις μυελού και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η ηθική διάσταση του θέματος. Αν και η μεταμόσχευση οργάνου από ζώντα δότη είναι σήμερα ηθικά αποδεκτή, τίθενται σημαντικά ερωτήματα σε κρίσιμα επιμέρους θέματα, όπως: αποτελεί η δωρεά οργάνου ηθικό καθήκον του Χριστιανού ως πράξη αγάπης προς τον πλησίον; Είναι σκόπιμος ο συνήθης περιορισμός του υποψηφίου δότη στο πλαίσιο των στενών συγγενών ή μήπως πρέπει να επιτρέπεται η δωρεά σε όποιον δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει το συνάνθρωπό του; Είναι αποδεκτή η δωρεά με βάση το ιατρικό ήθος, αφού ο δότης υφίσταται βλάβη στην υγεία του; Ποια είναι η ενδεδειγμένη ενημέρωση του υποψηφίου δότη και ποια τα όρια της αυτονομίας του; Είναι ηθικά αποδεκτές νέες μέθοδοι δωρεάς οργάνων, όπως π.χ. η διασταυρούμενη μεταμόσχευση; Είναι ηθικά αποδεκτή η οικονομική αποζημίωση του δότη; Είναι ηθικά αποδεκτή η παροχή οικονομικών κινήτρων προς ενθάρρυνση της δωρεάς οργάνου; Είναι ηθικά αποδεκτή η άρση οιωνδήποτε περιορισμών και η εμπορευματοποίηση της προσφοράς οργάνου;
Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που δίνονται στα ερωτήματα αυτά διαφοροποιούν σημαντικά τη μορφή αποδοχής της μεταμόσχευσης από ζώντα δότη και διαμορφώνουν τα όρια, εντός των οποίων αυτή πραγματοποιείται.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ή και να κατεβάσετε τα περιεχόμενα του βιβλίου…

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα 11 π.μ. Αμφιθέατρο Γ΄




Προλογίζει ο π. Νικόδημος Σκρέττας, Αναπλ. Καθηγητής

Κείμενα διαβάζουν φοιτητές του Τμήματος

Συμμετέχει η Χορωδία των φοιτητών του Τμήματος

υπό την Δ/νση του π. Σπυρίδωνος Αντωνίου, Αναπλ. Καθηγητή

Διδασκαλία Κων/νος Σκύφτας

4ο Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής (Αθήνα, 9-10 Δεκεμβρίου 2016)

Φωτογραφία ΣυνεδρίουΤο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO, το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και η e-Θέμις συνδιοργάνωσαν στις 9-10 Δεκεμβρίου 2016 στην Αθήνα το 4ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής με θέμα το παιδί. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε και ο Μιλτιάδης Βάντσος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: “Ο άνθρωπος ως συνδημιουργός. Θεολογικές προϋποθέσεις της ηθικής της αναπαραγωγής“.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

Διαλέξεις για τον Γνωστικισμό. Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. Τρίτη 13.12.2016, Τετάρτη 14.12.2016, Πέμπτη 15.12.2016

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει σειρά επιστημονικών διαλέξεων για τον Γνωστικισμό με καλεσμένη την ειδική επιστήμονα Dr. Ulla Tervahauta, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Centre of Excellence Reason and Religious Recognition, Academy of Finland.

O όρος «γνωστικισμός», όρος που επινοήθηκε κατά τον 17ο αι., χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα θρησκευτικό κίνημα του 2ου και 3ου αι.. Κάτω από τον γενικό αυτό χαρακτηρισμό τοποθετούνται διάφορες θρησκευτικές ομάδες, με κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Για πολλούς αιώνες γνωρίζαμε για αυτές κυρίως από αντιαιρετικά κείμενα χριστιανών συγγραφέων της ίδιας εποχής. Η ανακάλυψη της βιβλιοθήκης του Nag Hammadi πρόσφερε πλούσιο υλικό κι ανέδειξε την πολυμορφία της αρχαίας «Γνώσης» αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της ιδεολογίας αυτών των ομάδων. Μολονότι πολλά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των αρχαίων γνωστικών παραμένουν αναπάντητα, κείμενα, όπως αυτά του Nag Hammadi, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις αρχαίες αυτές ομάδες και γενικότερα για τον αρχέγονο Χριστιανισμό.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

  • Tρίτη 13.12.2016, ώρα 15:00-18:00, αμφιθέατρο Γ΄ (2ος όροφος)
    “Byzantine Galilee and Archaeological excavations at Horvat Kur”
  • Τετάρτη 14.12.2016, ώρα 15:00-18:00, αμφιθέατρο Γ΄ (2ος όροφος)
    “Gnostics and the Nag Hammadi Writings: An Introduction”
  • Τετάρτη 14.12.2016, ώρα 18:00-21:00, αίθουσα συνεδριάσεων (1ος όροφος)
    “Goodbye Gnostics? Plato, Hermes, and Book-loving Monks in Upper Egypt”
  • Πέμπτη 15.12.2016, ώρα 18:00-20:30, αίθουσα συνεδριάσεων (4ος όροφος)
    “The Ascent of the Soul in the Nag Hammadi Treatise Authentikos Logos and Related Literature”

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, επίκ. Καθηγήτρια

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε μορφή .pdf πατήστε εδώ

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Christentum und Europa” (Σόφια, 1-3 Δεκεμβρίου 2016)

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Σόφιας στη μνήμη του Καθηγητού Hristo Stojanov Hristov. Στο συνέδριο προσήλθε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο  Μιλτιάδης Βάντσος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Abtreibung und Infantizid: ihr Zusammenhang aus der Sicht der Orthodoxen Bioethik» (Έκτρωση και βρεφοκτονία: η σχέση τους από άποψη Ορθόδοξης Βιοηθικής).

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΘ. ΤΣΙΓΚΟΣ, Χάρισμα και Θεσμός στην περί Εκκλησίας διδασκαλία τοῦ Ιεροῦ Χρυσοστόμου

Ακολουθεί ο πρόλογος και τα περιεχόμενα του βιβλίου:

Πρόλογος

Στό νέο πλανητικό περιβάλλον καί τήν ἐκκοσμικευμένη κοι­­νωνία τοῦ εἰ­κο­στοῦ πρώτου αἰώνα ἡ Ὀρθό­δο­ξη Ἐκκλησία, στή συνάντησή της μέ τήν ἑτε­ρό­δο­ξη θεολογία, καί ὄχι μόνο, ἐξακολουθεῖ νά ἔρχεται συ­­χνά ἀντιμέτωπη μέ νέ­ες προ­κλήσεις καί διαφορετι­κές ἑρ­μηνευ­τι­κές προ­σεγγί­σεις, πού ἀφο­­ροῦν τή μαρ­­τυ­ρία, ἀκόμη δέ καί τήν ἴδια τήν ταυτότη­τά της.

Συχνά παρόμοιες ἐξωτερικές καί ἐσωτερικές προκλήσεις, ἀντι­θέσεις ἤ καί δι­αλε­κτικές συγ­κρού­σεις δέν εἶναι ἄγ­νω­­στες ἤ ξε­­­περασμένες καί ἐντός τῆς αὐ­λῆς τῆς ὀρθόδοξης θεο­λο­γίας. Αὐ­­­τές, ἐν πολλοῖς, σχετίζο­νται μέ τήν ἀλ­λοί­ωση καί δια­στρέ­­βλω­­ση τῶν θεολογικῶν κρι­τη­ρί­ων καί ἑρμη­νευ­τικῶν κλει­δι­ῶν τῆς ἐκ­κλη­σιαστικῆς παράδο­σης. Καθώς φαί­νε­ται, δέν ἔχουν ἀκό­μη ἐπουλωθεῖ πλή­ρως τά τραύμα­τα ἀπό τή λεγό­με­νη βαλυ­λώ­νια αἰχ­­μα­­λωσία καί τή ψευδομόρφωση, ἐξαι­τίας ἐπι­­δρά­­σεων καί ἐξαρ­τή­­σεών της ἀπό τή δυτική θεολογική σκέψη.

Οἱ ἀνωτέρω προκλήσεις συνδέονται μέ μείζονα καί οὐσιώ­δη θεολογικά ζητήματα, ὅπως εἶ­ναι ὁ θεσμός καί τό χάρισμα στή ζωή τῆς Ἐκκλησίας ἤ, ἄλλως, ἡ θε­σμι­κή καί χα­ρισματική της δι­ά­­στα­­ση, μέ ἀποτέλεσμα νά δια­σποῦν τή με­τα­ξύ τους ἑνό­τη­τα, δί­δο­ντας ἔμφα­ση ἄλ­λο­τε στή μία καί ἄλλο­τε στήν ἄλ­λη καί νά φθά­νουν μέχρι τήν ἀμφισβήτηση καί αὐ­τῆς τῆς θεανθρώ­πι­νης φύ­­σης καί ὑπό­στα­σής της. Ἀλλά καί ἡ γενικότερη κρίση ἐμπι­στο­­σύνης καί ἡ κατακρή­μνι­ση τῶν θεσμῶν στή σημερινή κοι­νω­νία δέν εἶναι καθόλου ἄσχετες μέ τό γεγονός ὅτι στή ζωή τῆς ἐκκλησιαστικῆς κοινότητας ἐμφα­νί­ζονται (ἐσχάτως ὁλοένα συ­­­­χνό­τερα καί ἐντονότερα) ἀλλοτριωτικές καί διαστρεβλω­τι­κές μορφές θε­σμο­­ποίη­­σής της εἰς βά­ρος τῆς λει­τουρ­γίας τῶν χα­ρι­σμάτων τῶν μελῶν της.Για συνέχεια πατήστε εδώ…

Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή ταινίας “Λεχ Βαλέσα – Η δύναμη της Ελπίδας”

Walessa4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕ ΒΑÏΝΤΑ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέ Βάιντα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19.00΄, την ταινία του «Λεχ Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας» (2013).

Η ταινία για τον Βαλέσα είναι μία από τις τελευταίες που γύρισε ο Αντρέ Βάιντα· μ’ αυτή ολοκληρώνει μία τριλογία, η οποία εγκαινιάζεται τη δεκαετία του ’70 με τον «Άνθρωπο από μάρμαρο» (1977) και συνεχίζεται αργότερα με τον «Άνθρωπο από σίδηρο» (1981). Όπως και στις προηγούμενες ταινίες της τριλογίας, ο Βάιντα πραγματεύεται εδώ την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, αντλώντας την έμπνευσή του από τον αγώνα των Πολωνών να σταθούν όρθιοι και να διατηρήσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους μέσα στον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού. Στο πρόσωπο του θρυλικού του ηγέτη, Λεχ Βαλέσα, υμνεί το εργατικό κίνημα της «Αλληλεγγύης», το οποίο γεννήθηκε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ το 1980, διαδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την Πολωνία και πυροδότησε τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν προοδευτικά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.Για συνέχεια πατήστε εδώ…

Παρουσίαση του 20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας» στις Σέρρες

img_20161123_0001Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, η παρουσίαση του  20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας», περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού συμμετέχει ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παραπάνω επετειακή έκδοση φιλοξενεί μέρος των εισηγήσεων που ανακοινώθηκαν στη Διημερίδα «Η Παιδεία στη Δυτική Μικρά Ασία» η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015.Για συνέχεια πατήστε εδώ…