Διεθνές Συνέδριο 28-30 Μαρτίου “1517-2017. 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση” / “1517-2017. 500 Years of Reformation”

Στις 28-30 Μαρτίου 2017 διοργανώνεται Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “1517 – 2017: 500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ” από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με συνδιοργανωτές την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή και την Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπως επίσης και τη Θεολογική Σχολή του Κιέλου, με την υποστήριξη του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πάνω από σαράντα εισηγητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και κληρικούς από τις τρεις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η μελέτη των πεντακοσίων χρόνων της Μεταρρύθμισης του Λουθήρου από το 1517 μέχρι σήμερα. Σε επτά ενότητες-συνεδρίες θα διερευνηθούν τα αίτια της Μεταρρύθμισης, οι πρωταγωνιστές της Μεταρρύθμισης, οι επαφές και ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Μεταρρύθμιση, ο διμερής διάλογος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και Λουθηρανισμού των τελευταίων δεκαετιών, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδρίες θα εξετασθεί η επίδραση της Μεταρρύθμισης στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και η σημασία της σήμερα μαζί με τις προοπτικές στο μέλλον.

Οι ακαδημαϊκοί των τεσσάρων Θεολογικών Σχολών Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδος, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, εργάσθηκαν με πνεύμα χριστιανικής αγάπης, ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει συμβολή στη γνώση και κατανόηση της Ευρωπαϊκής μας αυτογνωσίας (που είναι το κοινό μας πολιτικό σπίτι) και της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο, κατά το παράδειγμα των Εκκλησιαστικών Αρχών εδώ και εκατό περίπου χρόνια, με πρωταγωνιστή του διαχριστιανικού διαλόγου το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν κατά το πρόγραμμα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Α.Π.Θ., Αμφιθέατρο Ι (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).

Πληροφορίες-επικοινωνία: Αναπλ. Καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Φιλιώτης-Βλαχάβας
email: filiotis@past.auth.gr

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ή και να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου στα ελληνικά.

Η αφίσα του συνεδρίου διατίθεται εδώ και το πρόγραμμα στα αγγλικά διατίθεται εδώ

Σεμινάριο Ειδίκευσης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία και τον Χριστιανικό Πολιτισμό»

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε, για το μήνα Μάρτιο, το Σεμινάριο της Ειδίκευσης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία και τον Χριστιανικό Πολιτισμό» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Εισηγητής στο Σεμινάριο ήταν ο συγγραφέας, φιλόλογος και νομικός κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης, διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού  Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών  και του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού ο οποίος μίλησε για τις υπόσκαφες εκκλησίες της Καππαδοκίας παρουσιάζοντας υλικό από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο.

Οι υπόσκαφοι ναοί της Καππαδοκίας αποτελούν μάρτυρες του βυζαντινού και χριστιανικού πολιτισμικού παρελθόντος της περιοχής.  Οι ιδιόρρυθμοι αυτοί ναοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η εικονογράφησή τους, ειδικά στους αρχαιότερους από αυτούς, δεν ακολουθεί την καλλιτεχνική γραμμή που εκπορευόταν από την Κωνσταντινούπολη, αλλά εμφανίζει μία πιο πλουραλιστική διάθεση και διαφοροποίηση.

Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες από το σεμινάριο

Διάλεξη του πρωτοπρ. Χρυσοστόμου Νάσση στα Επιστημονικά Σεμινάρια της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας

Ο πρωτοπρ. Χρυσόστομος Νάσσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη, με θέμα, «Τα ασματικά λειτουργικά βιβλία και το Τυπικό». Η ως άνω διάλεξη θα δοθεί στο πλαίσιο των Επιστημονικών Σεμιναρίων, που οργανώνει η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία. Φέτος τα Σεμινάρια αποτελούν την τρίτη ενότητα του θεματικού κύκλου, Τα περιεχόμενα των χειρογράφων, με ειδική αναφορά στα λειτουργικά χειρόγραφα.

Οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Εκμαγείων στο Νέο Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) την Τρίτη, 4 Απριλίου 2017 (ώρα έναρξης· 19.30) και στην Αθήνα (Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, MIET, Παν. Σκουζέ 3 – Πλατεία Aγ. Ειρήνης, Αιόλου) την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 (ώρα έναρξης·18.30). Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την παρακάτω αφίσα της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας.

Νέο Τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού ΚΟΣΜΟΣ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Δημοσιεύτηκε το 2ο τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού ΚΟΣΜΟΣ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα του περιοδικού:

Μπορείτε να προσπελάσετε το περιεχόμενο των άρθρων του περιοδικού μέσω της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού αποθετηρίου της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ στην παρακάτω διεύθυνση:

http://ejournals.lib.auth.gr/kosmos/issue/view/853/showToc