Νέο Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης» από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Νέο Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης» από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

«Οικουμενικό Πατριαρχείο και βαλκανικός χώρος: Ιστορία-Εκκλησιαστική Παράδοση»

 Στο πλαίσιο της Δομής «Διά Βίου Μάθησης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο και βαλκανικός χώρος: Ιστορία-Εκκλησιαστική Παράδοση».

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάδειξη, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, της σχέσης (ιστορικής, γεωγραφικής, πολιτιστικής, λατρευτικής κ.ά) του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του αρχαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού, με το χώρο της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής), τους λαούς της, τη θρησκευτική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ταυτότητά της.

Πιο αναλυτικά, το επιμορφωτικό Πρόγραμμα στοχεύει:

1. στην ευρύτερη και σφαιρική προβολή και παρουσίαση των ιστορικών σχέσεων, της κοινής «αποστολικότητας», της δικαιοδοσίας, της πολιτισμικής επίδρασης του Οικουμενικού Θρόνου κατά τη Βυζαντινή, Οθωμανική και Νεότερη περίοδο στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής),

2. στην περιγραφή της σχέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις άλλες ορθόδοξες και μη ιστορικές κοινότητες του χώρου και

3. στην ανάδειξη της κοινής εκκλησιαστικής και λειτουργικής παράδοσης (ιστορικής και σύγχρονης) στο  χώρο της Χερσονήσου του Αίμου.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βιωματική πρόσληψη εκ μέρους των συμμετεχόντων των ιστορικών δεσμών της περιοχής της Χερσονήσου του Αίμου και των λαών που την κατοικούν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανά τους αιώνες.

Οι θεματικές του Προγράμματος θα διδαχθούν κυρίως από καθηγητές πανεπιστημίου (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΠΘ) καθώς και από ειδικούς επιστήμονες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτους από τους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (θεολόγους, ιστορικούς, νομικούς, σλαβολόγους, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, ιστορικούς της τέχνης κ.ο.κ.),
  • απόφοιτους των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημαϊκών, κληρικούς, ιεροψάλτες και κατηχητές,
  • εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
  • όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον εκκλησιαστικό αυτό θεσμό.

Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι συνολικά δύο μήνες (μέσα Μαΐου–μέσα Ιουλίου 2017). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο σε χώρο της Ιεράς Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα ναού Αγίου Ανδρέου).

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2017 και μόνον ηλεκτρονικά (http://diaviou.auth.gr/ecupatria_balkan). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη της γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος (email: ecupatriadiaviou@auth.gr).

3ο Σεμινάριο “Σημειωτική και Βίβλος” “Από την Πράξη στη Θεωρία”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει το 3ο Σεμινάριο “Σημειωτική και Βίβλος”, το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 24-25-26-27-28 Απριλίου 2017 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Université Catholique de Lyon και διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Ειδικός προσκεκλημένος του φετινού σεμιναρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ευάγγελος Κουρδής, ειδικός σε θέματα της Σημειωτικής, ο οποίος και θα παρουσιάσει σχετική εισήγηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης του Σεμιναρίου.

Βλ. Ομάδα Σεμιναρίου στο facebook: https://www.facebook.com/groups/605352069565022/?fref=ts και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=752

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr)

Διεξαγωγή σεμιναρίου αυτοπροστασίας απο το Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας διοργανώνει στις 27 Απριλίου 2017 από τις 11:00-13:00 σεμινάριο αυτοπροστασίας στο αμφιθέατρο Δ της Θεολογικής Σχολής.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου ειδικοί εκπαιδευτές θα παρουσιάσουν πρακτικές μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς σε περίπτωση κινδύνου, να προλάβουμε τυχόν απειλές ασφαλείας, ενώ θα γίνει και επίδειξη τεχνικών αυτοάμυνας έναντι επίθεσης-απειλής.

Καλούνται όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με θέμα: “Η Επιστήμη της Θεολογίας – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις” από το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» διοργανώνει στις 9 Ιουνίου 2017, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “ Η Επιστήμη της Θεολογίας – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις”.

Η Επιστημονική Ημερίδα απευθύνεται σε Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες και Διδάσκοντες όλων των Τμημάτων και Σχολών του Α.Π.Θ. και κύριος στόχος της είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, όπως αυτή προκύπτει από τη Θεολογία σε συνδυασμό με κάθε άλλη Επιστήμη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη θεματική της Ημερίδας και τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα βρείτε στο αρχείο Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ολοκλήρωση Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: “Οι Γυναίκες ως Διακόνισσες στην πρώτη Εκκλησία”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: “Οι Γυναίκες ως Διακόνισσες στην πρώτη Εκκλησία” την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 17.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής. Το συμπόσιο έγινε στα πλαίσια του Exegeticum, μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικης Θεολογίας, και συμμετείχαν −εκτός από τα μέλη του Exegeticum− φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του Leuven, του Manchester και του Hope Liverpool, που πραγματοποιούσαν εκδρομή στην πατρίδα μας. Περιελάμβανε τέσσερεις εισηγήσεις, μία από κάθε συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Εισηγητές: Reimund Bieringer (Καθολικό Παν/στήμιο Leuven), με θέμα τη διάκονο Φοίβη στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή.

Peter Oakes (Παν/στήμιο Μanchester), με θέμα τη Λυδία και τις άλλες γυναίκες στην προς Φιλιππησίους Επιστολή.

Dominika Kurek-Chomycz (Παν/στήμιο Hope Liverpool), με θέμα την Πρίσκα ή Πρίσκιλλα, τη γυναίκα του Ακύλα και συνεργάτιδα του Παύλου.

Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Α.Π.Θ.), με θέμα χριστιανικές επιγραφές που αναφέρονται σε διακόνισσες.

Αφίσα Συμποσίου

Φωτογραφίες απο το συμπόσιο παρατίθενται παρακάτω: