“Ρεμπέτικο” του Κ. Φέρρη στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Μια συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι: τον έρωτα, που αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσής του, τον ηθικό κώδικα τιμής που περιέχει και τις απώτερές του καταβολές που φθάνουν έως το βυζαντινό μέλος και την εκκλησιαστική μουσική. Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη με αφορμή την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983), συμμετέχουν ο ίδιος ο σκηνοθέτης -ο Κώστας Φέρρης– και ο αν. καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, π. Σπυρίδων Αντωνίου. Συντονιστής ο επ. καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, Κώστας Μποζίνης.

Δείτε το σύνολο της συζήτησης στο παρακάτω video

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου σε Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο στο Târgoviște (Ρουμανία)

Η Θεολογική Σχολ1ή του Πανεπιστημίου Valahia του Târgoviște (Ρουμανία) διοργάνωσε στις 30-31 Μαΐου 2017 Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με τίτλο: «Teologie, Iconografie, Mărturisire – Rezistența Bisericii prin Cultură și Spiritualitate”.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε και ο Αναπλ. καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η ηθική επίδραση της εικόνας και των θεαμάτων κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας” (Influența etică a icoanei și a reprezentărilor după Sfinții Părinți ai Bisericii).

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου του Studium Historicorum στο Παπίκιο Όρος

Με μεγάλη επιτυχία και με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκαν, την περασμένη Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017, οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Χριστιανική Θράκη» στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη στο Παπίκιο όρος, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Studium Historicorum, του κοινού μεταπτυχιακού σεμιναρίου εκκλησιαστικής ιστορίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ.
Οι σύνεδροι ευχαρίστησαν το Σεβασμιώτατο για τη συνεχή παρουσία και συμμετοχή του καθώς και τους πατέρες της Μονής για τη θαυμάσια φιλοξενία. Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα, προσκάλεσε τα δύο θεολογικά τμήματα να οργανώσουν και νέο συνέδριο στο ίδιο χώρο.
Πέρα από το αμιγώς επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού της Ελεούσας, στο εκκλησιαστικό μουσείο και τον ιστορικό μητροπολιτικό ναό στην πόλη της Κομοτηνής.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το συνέδριο:

Συνέδριο του Studium Historicorum στο Παπίκιο όρος, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2017, με γενικό τίτλο “Χριστιανική Θράκη” υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη, στο Παπίκιο όρος, και θα συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, της ειδίκευσης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, των τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Θεολογίας ΕΚΠΑ.

Μπορείτε να δείτε ή και να κατεβάσετε το πρόγραμμα του συνεδρίου από το παρακάτω παράθυρο

Εισήγηση της αναπλ. καθηγήτριας Κυριακούλας Παπαδημητρίου σε διεθνές συνέδριο για την Ορθόδοξη Ερμηνευτική

Εισήγηση με θέμα «Διακειμενικότητα: δυνατότητες και όρια» πραγματοποίησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου με τίτλο με τίτλο «Ορθόδοξη Ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης: Ιστορία, Θεωρία, Προοπτικές». Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Δημητριάδος, διήρκεσε  από 11 έως 14 Μαΐου 2017 και συμμετείχαν σε αυτό διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι βιβλικοί ερμηνευτές, οι οποίοι είχαν ένα γόνιμο επιστημονικό διάλογο. Η εισηγήτρια αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία της διακειμενικότητας όπως η δημιουργική εμπλοκή, με οποιονδήποτε τρόπο, στην υφή ενός κειμένου, προηγούμενων κειμενικών δεδομένων, από τον συγγραφέα ή τον αναγνώστη, συνειδητά ή ασύνειδα, και η διαδικασία επανερμηνείας, μέσα στο πλαίσιο του νέου κειμένου, αυτών των δεδομένων, με αποτέλεσμα την παραγωγή καινούργιου νοήματος, το οποίο με τη σειρά του επιδέχεται δυνητικά παρόμοια χρήση και εξέλιξη σε κείμενα που θα ακολουθήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της βιβλικής θεολογικής επιστήμης, όπως τη θεοπνευστία του ιερού κειμένου, την ιστορικότητα των βιβλικών συγγραφέων και των συνθηκών συγγραφής τους, καθώς και το εκκλησιολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα εκκλησιαστικά κείμενα, η διακειμενικότητα, κατά την εισηγήτρια, μπορεί να βοηθήσει, και μάλιστα εξαιρετικά, την ερμηνεία των Γραφών.

Για να δείτε την αφίσα του συνεδρίου πατήστε εδώ και το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το συνέδριο

Επιστημονική Εσπερίδα για την ευθανασία στη Θεολογική Σχολή

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ διοργάνωσαν στις 18 Μαΐου 2017 στη Θεολογική Σχολή Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα: “Ευθανασία: Λόγος και Αντίλογος. Ηθικές Προσεγγίσεις”.

Στην εσπερίδα αυτή παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν υπό τη μορφή ακαδημαϊκού ντιμπέιτ τα επιχειρήματα που προβάλλονται υπέρ και κατά της ευθανασίας. Η Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ελένη Καλοκαιρινού μίλησε με θέμα: “Οι ολέθριες συνέπειες της ευθανασίας για τον άνθρωπο  και την κοινωνία”, ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: “Ευθανασία: η σημασία του θέματος από θεολογική άποψη”, ενώ ο Επικ. Καθηγητής Νοσηλευτικής Δημήτριος Θεοφανίδης ανέπτυξε το θέμα: «Ευθανασία: η σημασία του θέματος από νοσηλευτική άποψη”.

Επίσης, μίλησαν 12 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 4 Τμήματα: από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (Σμ. Ηλιάδου, Κλ. Βασιλειάδου, Σ. Λιάπουρα, Δ. Τσιόκανη και Μ. Ραμπιάδου) , από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (Κ. Αρχιτεκτονίδου, Αλ. Κώστας, Δ. Κορομηλάς και Ηλ. Κιτσικίδου), από τη Τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ (Σμ. Κιτσιούλη και Ελ. Μοσχονά) και από το Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών (Γ. Καζάνας).

Για να δείτε το πρόγραμμα της εσπερίδας πατήστε εδώ

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:”Η Επιστήμης της Θεολογίας-Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις”

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» σας προσκαλεί στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

«Η Επιστήμη της Θεολογίας – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις»

Στόχο του όλου εγχειρήματος αποτελεί εν γένει η ανάδειξη της Επιστήμης της Θεολογίας στη συγχρονία και τη διαχρονία της, αλλά και ο συσχετισμός και η προβολή του άρρηκτου δεσμού της με άλλα επιστημονικά πεδία. Έτσι, απαρτίζεται από τέσσερεις διεπιστημονικές Συνεδρίες:

  • Θεολογία και Φιλολογία
  • Θεολογία και επιστήμες πολιτισμού
  • Θεολογία και Τέχνη
  • Θεολογία και Ιστορία

Η Επιστημονική Ημερίδα «Η Επιστήμη της Θεολογίας – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», που διοργανώνεται από το Σύλλογο «Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» θα λάβει χώρα στο Γ΄ Αμφιθέατρο του Β΄ Ορόφου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017, με ώρα έναρξης 10:00.

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

Για την πρόσκληση πατήστε εδώ και την αφίσα εδώ

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου σε ημερίδα στον Ευρωπό Κιλκίς, (4 Μαΐου 2017)

Η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου και το Γενικό Λύκειο Ευρωπού διοργάνωσαν την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017  ημερίδα στον Ευρωπό, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος. Στην ημερίδα αυτή, την οποία παρακολούθησαν κυρίως κληρικοί της Μητρόπολης και μαθητές του Λυκείου, μίλησε ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος με θέμα: “Ταφή ή καύση των νεκρών; Ηθική θεώρηση”.