Σεμινάριο βιοηθικής στην Βασιλεία (Ελβετία) στις 28-30 Ιουνίου 2017

Ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Μιλτιάδης Βάντσος και ο Καθηγητής Ηθικής της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Basel) Georg Pfleiderer διοργάνωσαν στις 28-30 Ιουνίου 2017 στη Βασιλεία σεμινάριο βιοηθικής με θέμα την ιατρική βελτίωση (human enhancement). Σε αυτό διδάκτορες, υποψ. διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές των δύο σχολών ανέπτυξαν το θεολογικό προβληματισμό σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως είναι γενετική βελτίωση, οι αισθητικές επεμβάσεις, η αντιγήρανση, η σωματική ενίσχυση (ντόπινγκ), η βελτίωση των νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων και ο μετανθρωπισμός.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί συνέχεια ανάλογου σεμιναρίου που έγινε πέρυσι (8-10 Ιουνίου 2016) στη Θεολογική Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το σεμινάριο.

Εισήγηση της αναπλ. καθηγήτριας Κυριακούλας Παπαδημητρίου στα ΚΓ΄ ΠΑΥΛΕΙΑ

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πόλεμος και ειρήνη κατά τον απόστολο Παύλο» διοργάνωσε η Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κατά τις 26-28 Ιουνίου 2017, στα πλαίσια των ΚΓ΄ Παυλείων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα «Μορφές της ειρήνης στον κόσμο και στη διδαχή της Καινής Διαθήκης». Στην εισήγησή της, με βάση τη θεματική ανάλυση και τη μορφοϊστορική ερμηνευτική μέθοδο διερεύνησε όλες τίς συνάφειες χωρίων της Καινής Διαθήκης που αναφέρονται στην ειρήνη, τις οποίες, ανάλογα με το περιεχόμενο και τη λειτουργία τους μέσα στην αφήγηση του κειμένου, τις οργάνωσε σε ξεχωριστές ενότητες και ανέδειξε τις εξής τέσσερεις κύριες μορφές της καινοδιαθηκικής ειρήνης: α) Η ειρήνη ως χαιρετισμός, β) η ειρήνη ως έργο του Θεανθρώπου, γ) η ειρήνη ως συνθήκη κοινωνίας, και δ) η ειρήνη ως αγαθό της Εκκλησίας.

Η ειρήνη ως χαιρετισμός, είναι μία προτροπή αλλά και μία προσφορά που κάνει ο ευχόμενος στον αδελφό του. Η ειρήνη ως έργο του Θεανθρώπου αποκαλύπτει το καινούργιο νόημα της ἐν Χριστῷ ειρήνης, που είναι η συμφιλίωση με τον Θεό βάσει της σταυρικής θυσίας του Χριστού, αλλά και η εν Πνεύματι ζωή και κοινωνία με τους ανθρώπους και την κτίση. Η ειρήνη ως συνθήκη κοινωνίας είναι ο ειρηνοποιός τρόπος ζωής των χριστιανών, που καταργεί τις διακρίσεις και ενεργεί με κριτήριο την αγάπη. Και η ειρήνη ως αγαθό της Εκκλησίας παρουσιάζεται ὡς τό πολίτευμα πού συγκροτεί τόν καινούργιο λαό τοῦ Θεοῦ, τήν Ἐκκλησία, και προβάλλεται ως το πρότυπο της ειρήνης για όλον τον κόσμο.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. εδώ