Ζ΄ Διεθνής Συνάντηση του Studium Historicorum στην Ανάφη (2017)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ζ´ Διεθνούς Συνάντησης της Ανάφης, με θέμα: «Το Ρωμαϊκό Μιλάνο των Χριστιανών» (Milan: The Roman City of Christians) που διήρκεσαν από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Μονή Παναγίας Καλαμιώτισσας, μετοχίου της Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, ο καθηγούμενος της οποίας, αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς, κήρυξε και τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Στη φετινή συνάντηση συμμετείχαν και οι καθηγητές Philippe Blaudeau (Professeur d’Histoire romaine, Université d’Angers/CERHIO FRE, Γαλλία), Pablo Argárate (Professor, Katholisch-Theologische Fakultät. Karl-Franzens-Universität Graz, Αυστρία), Σοφία Παπαϊωάννου, (Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), Άννα Χρυσογέλου–Κατσή (Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), Eleni Gousgounis (Assistant professor of Finance, Stevens Institute of Technology, ΗΠΑ) και η Έλενα Γιαννακοπούλου (Επ. Καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου και Διδασκαλίας Οικουμενικών Συνόδων, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, ΕΚΠΑ).
Στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν τριάντα τρεις εισηγήσεις, ενώ συμμετείχαν συνολικά 42 φοιτητές και φοιτήτριες. Το Studium Historicorum της Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε φέτος με πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υπ. διδάκτορες. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και σε ένα πλήρες πρόγραμμα μοναστικών ακολουθιών. Επίσης, αποφασίστηκε ότι το θέμα της επόμενης, Η´ Διεθνούς Συνάντησης της Ανάφης (Αύγουστος 2018), θα είναι: «Βενετία, η νέα Αλεξάνδρεια».
Οι ανακοινώσεις του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου, καθώς και των προηγουμένων, θα συμπεριληφθούν στο επιστημονικό περιοδικό που θα εκδοθεί στο πλαίσιο του Studium Historicorum Ecclesiasticorum τους προσεχείς μήνες.