1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής και Βιοηθικής: “Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής και Βιοηθικής με θέμα “Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών”, το οποίο διοργανώσαν η Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ελένη Καλοκαιρινού από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος από το Τμήμα μας.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του ΚΕΔΕΑ στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017, παρουσιάστηκαν 50 εισηγήσεις από φιλοσοφική, θεολογική, ιατρική, νομική και ψυχολογική άποψη, μεταξύ των οποίων και δύο διακεκριμένων καθηγητών από το εξωτερικό, της καθηγήτριας φιλοσοφίας κ. Ruth Chadwick και του καθηγητή ευαγγελικής ηθικής κ. Georg Pfleiderer.

Όλες τις εισηγήσεις του συνεδρίου μπορεί να τις παρακολουθήσει κάποιος στην ιστοσελίδα https://www.auth.gr/news/conferences/24805

Για το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των εισηγήσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου στη διεύθυνση medical-ethics.web.auth.gr

Ακολουθούν φωτογραφίες του συνεδρίου

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής, παρουσία καθηγητών και φοιτητών του Τμήματος.

Την οργάνωση της εκδήλωσης, η οποία περιελάβανε μουσικό και φιλολογικό μέρος, την ανέλαβαν μέλη του Τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Ειδικότερα, ο επίκουρος καθηγητής κ. Τρύφων Τσομπάνης είχε τη γενική ευθύνη του προγράμματος, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Σκύφτας, ΕΤΕΠ, είχε τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των μουσικών συνόλων.

Στο μουσικό μέρος ερμηνεύτηκαν ψαλμοί και ύμνοι, που εκτέλεσε, σύμφωνα με το παραδοσιακό ύφος, η Βυζαντινή Φοιτητική Χορωδία του Τμήματος. Ακολούθησαν κάλαντα, από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, ως και γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα οποία απέδωσε θαυμάσια η Χορωδία και η Ορχήστρα του Φροντιστηρίου Βυζαντινής Μουσικής. Τα επίκαιρα πεζά κείμενα διαβάστηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες και ευχές από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη. Ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε, εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος προσέφερε ευγενώς χριστουγεννιάτικο κέρασμα προς όλους τους παρόντες.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Συνάντηση του μεταπτυχιακού ερμηνευτικού σεμιναρίου Exegeticum τον μήνα Δεκέμβριο-Εισήγηση του καθηγητή π. Ειρηναίου Χατζηεφραιμίδη

Στη συνάντηση του μεταπτυχιακού ερμηνευτικού σεμιναρίου Exegeticum τον μήνα Δεκέμβριο (Πέμπτη 7-11-2017) ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, με γνωστικό αντικείμενο «Ορθοδοξία και Πολιτισμός», εισηγήθηκε το θέμα «Από τον sensus στον consensus δύο δεινών ερμηνευτών της Αγίας Γραφής». Αναφέρθηκε στην αλληλογραφία των δύο μεγάλων λατίνων πατέρων της Δύσης, του αγίου Ιερωνύμου και του αγίου Αυγουστίνου, σχετικά με δύο ερμηνευτικά ζητήματα της Βίβλου. Το ένα αφορούσε στην περικοπή από την προς Γαλάτας Επιστολή 2:11-14 και στο ερώτημα αν ήταν πραγματική η αντίθεση που περιγράφεται μεταξύ των αποστόλων Παύλου και Πέτρου ως προς την τήρηση του νόμου στην εν Χριστώ πίστη ή αν ήταν κατασκευασμένη για την ωφέλεια των πιστών. Το δεύτερο αφορούσε στο χωρίο από τον προφήτη Ιωνά 4:6 και στο ερώτημα αν ήταν ορθή η λατινική μετάφραση ‘κισσός’ (‘hedera’), για τη λέξη την οποία οι Εβδομήκοντα αποδίδουν ως ‘κολοκύνθη’. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα βιβλικά, μεταφραστικά, πατρολογικά αλλά και ποιμαντικά ζητήματα που εμπλέκονται στο θέμα, καθώς και το ήθος των πατέρων ερμηνευτών, οι οποίοι επιδίδονται στη φιλολογική βάσανο των κειμένων και υπερασπίζονται διαφορετικές απόψεις κατά την προσωπική τους ερμηνευτική αίσθηση (sensus), αλλά καταλήγουν σε συνδιαλλαγή και συμφωνία (consensus) με σεβασμό και ταπείνωση.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Τμήματος Ποιμαντικής

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, 12:00 π.μ., Αμφιθέατρο Γ’

Δείτε τη σχετική αφίσα

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής & Βιοηθικής (8-10 Δεκεμβρίου 2017)

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας  σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Ηθικής & Βιοηθικής με θέμα: “Το φυσικό και το τεχνητό υπό το πρίσμα των αναπαραγωγικών και βελτιωτικών τεχνολογιών”.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Δεκεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.), 3ης Σεπτεμβρίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι περιλήψεις των εισηγήσεων, καθώς και όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο συνέδριο παρατίθενται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://medical-ethics.web.auth.gr