Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου στο 5ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής (Αθήνα, 19-1-2018)

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργαστήριο Τεχνολογιών της Πληροφορίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ) το Ερευνητικό Κέντρο Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), το Κέντρο Βιοπολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και η e-Θέμις συνδιοργάνωσαν στις 19 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα το 5ο Συνέδριο Ιατρικής Ευθύνης και Βιοηθικής με τίτλο “Δεδομένα Υγείας και Γενετικά δεδομένα”.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Μιλτιάδης Βάντσος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η ενημέρωση του ασθενούς, τα ιατρικά δεδομένα και το φαινόμενο nocebo”.

 

 

 

Ολοκλήρωση του 1ου Σεμινάριου Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ι.Μ. Καλαμαριάς

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το 1ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από δύο Εργαστήρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, το «Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το «Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας, σε συνεργασία με την «Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το σεμινάριο

1η συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα β’ του 3ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Η εισηγήτρια δρ. Tinatin Chronz, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, θα μιλήσει με θέμα: «Η σημασία των γεωργιανών πηγών για την ιστορία της ιεροσολυμιτικής και της βυζαντινής λειτουργικής παραδόσεως».

Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ελληνισμός και Οικουμένη, “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Τέχνη”

Δείτε/κατεβάστε την αφίσα έναρξης, την αφίσα και το πρόγραμμα του συνεδρίου

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Λόγος και μέλος της Υμνολογίας του Δωδεκαημέρου»

Το Εργαστήριο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας) και το Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (Τμήμα Θεολογίας) της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ εγκαινιάζουν σειρά εκπαιδευτικών Σεμιναρίων που στοχεύουν στη μελέτη και ανάδειξη της λειτουργικής γλώσσας και παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ειδικότερα, η θεματική των Σεμιναρίων αυτών εστιάζεται στο λόγο, το μέλος και την τάξη ενός λειτουργικού ή υμνογραφικού κύκλου. Τα Σεμινάρια απευθύνονται σε κληρικούς, ιεροψάλτες, κατηχητές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την ΟΜΑΔΑ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) εντάσσεται η διοργάνωση του 1ου Σεμιναρίου μελέτης της λειτουργικής γλώσσας και παράδοσης με θέμα: «Λόγος και μέλος της Υμνολογίας του Δωδεκαημέρου», το οποίο θα φιλοξενηθεί από την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

Το Σεμινάριο περιλαμβάνει σύντομες θεωρητικές εισηγήσεις που συνοδεύονται από συζήτηση και ανάλυση σχετικών πρακτικών θεμάτων και προβληματισμών.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο
Καραμαούνα 29, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα Εργασιών

9.30-10.00          ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

10.00-10.30         Η διαμόρφωση και η έντυπη μορφή των Υμνογραφικών Συλλογών
π. Χρυσόστομος Νάσσης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών

10.30-11.00         Η δομή της Υμνολογίας των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων
Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

11.00-12.00         Γλωσσικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των υμνογραφικών κειμένων. Μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης

Αννα Κόλτσιου-Νικήτα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας

12.00-12.30        Διάλειμμα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Η μελέτη και ερμηνεία του ποιητικού πλούτου Χριστουγέννων και Φώτων επί τη βάσει των ιαμβικών κανόνων του Ιωάννου Δαμασκηνού.

12.30-14.00        (Α) Ερμηνευτικές και μεταφραστικές προσεγγίσεις των ιαμβικών κανόνων του Ιωάννη Δαμασκηνού. Βιβλιογραφική παρουσίαση και επιγραμματική αποτίμηση
(Β) Επιλογή και συγκριτική θεώρηση τροπαρίων των ιαμβικών κανόνων των Χριστουγέννων και Θεοφανείων: Παραφράσεις-μεταφράσεις-ερμηνεία-χειρόγραφη παράδοση
π. Καλλίνικος Ευαγγελόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής
Άννα Βεργίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

14.00-15.30        Μουσικά και καλλιτεχνικά στιγμιότυπα του Δωδεκαημέρου – Ένα αφιέρωμα στον Μεγάλο Βασίλειο
Μαρία Αλεξάνδρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

15.30-16.00        Αννα Κόλτσιου-Νικήτα – π. Χρυσόστομος Νάσσης – Μαρία Αλεξάνδρου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:               Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών | nassis@past.auth.gr
Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς      | 2310481810