Επίσκεψη και ομιλία του καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, γέροντας Εφραίμ στο Τμήμα Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας τη Δευτέρα 26/3/2018

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου στο συνέδριο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) για την επεξεργασία του γονιδιώματος (Παρίσι, 27-28 Φεβρουαρίου 2018)

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών διοργάνωσε στις 27-28 Φεβρουαρίου 2018 στο Παρίσι διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «PLAYING GOD? – The science, theology, and societal issues on gene-editing”.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε και ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος παρουσιάζοντας την άποψη της ορθόδοξης βιοηθικής για την επεξεργασία του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Το θέμα της εισήγησής του ήταν: «Are we playing God by editing our genes? An orthodox perspective”. Επίσης, συμμετείχε στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μαζί με τους καθηγητές Peter Dabrock και Bruno Saintôt, που παρουσίασαν αντίστοιχα την προτεσταντική και ρωμαιοκαθολική θεώρηση, και τον καθηγητή βιολογίας Robin Lovell-Badge.

Περίληψη της εισήγησής του Μ. Βάντσου:

The impressive progress of genetics in the last few years has already made possible the alteration and editing of genome, while the perspectives of further improvement of the relevant techniques in the close future seem to be very promising. Hence, the significance of the ethical consideration due to genome editing potential develop­ments is of essential value not only to numerous applications in human’s life, but also to human nature itself. On the one hand genome editing enables gradually the treatment of incurable diseases and the enhancement of human capacities, on the other hand there is uncertainty about the safety of the new techniques and worries about the protection of human’s autonomy and dignity. In my paper, I am attempting to present an approach on the basis of orthodox anthropology and ethics. I firstly examine the human desire of “playing God”, which can be understood in a theologically acceptable manner, since the human has been created by God in His image and he is called to become similar to Him. I thereafter refer to the three basic features, which are connected with the image of God according to the orthodox tradition, namely human freedom, sovereignty and creativity. I deal with these features in the context of the genome editing discussion searching for an ethical orientation in the main questions. I conclude my paper underlining the fact that human being is not a mere biological existence but also a spiritual one, which should not be underestimated.

Για το ενημερωτικό δελτίο του συνεδρίου βλ.

https://www.ceceurope.org/gene-editing-humans-playing-god/

https://www.ceceurope.org/genom-editierung-spielen-die-menschen-gott/

https://www.ceceurope.org/manipulation-genetique-les-humains-se-prennent-ils-pour-dieu/

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ

Διάλεξη σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριου τη Δευτέρα 19-3-2018

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 12.00-14.00 στο Γ´ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής

στο πλαίσιο του Σεμιναριακού μαθήματος,

«Εκκλησία και σύγχρονος κόσμος»

θα δώσει διάλεξη

ο σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος

με θέμα: “Η ορθόδοξη ιεραποστολή στις χώρες της Αφρικής”

Επιστημονικό συνέδριο “Το Ψαλτήριο στην Λειτουργική Παράδοση και Λαϊκή Ευσέβεια της Ορθόδοξης Ανατολής”

Διάλεξη του κ. Andrea Muller την Πέμπτη 15/3/2018

Την ερχόμενη Πέμπτη, 15/3 και ώρα 12:00΄, ο κ. Andreas Muller, καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, θα δώσει διάλεξη στο Αμφιθέατρο Δ΄ της Θεολογικής Σχολής σχετικά με το ιδεώδες της φιλανθρωπίας στον χριστιανισμό. Πρόκειται για ένα βαθειά ανθρωπιστικό ιδεώδες που γεννιέται στους κόλπους της Αρχαίας Εκκλησίας μέσα από την αντιπαράθεσή της με την ιδεολογία του “άρτος και θεάματα” της Ρωμαικής αυτοκρατορίας και τη συνειδητή τοποθέτησή της στο πλευρό των ταπεινών και άσημων ανθρώπων – των “πτωχών”.

 

Διαλέξεις του δρ. Αλέξη Χρυσοστάλη στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ανακοινώνει ότι από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου 2018 ο Ερευνητής στο Collège de France δρ. Αλέξης Χρυσοστάλης θα ευρίσκεται στο Τμήμα για μια σειρά από σεμινάρια και διαλέξεις.

Ειδικότερα, την Τρίτη 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα β΄ μικρή του 3ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ο δρ. Χρυσοστάλης, στο πλαίσιο του Studium Historicorum του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας, θα μιλήσει με θέμα: «H μελέτη των “Αρχείων του Άθω” χθες και σήμερα». Επίσης, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum, των Εργαστηρίων Λειτουργικών Μελετών και Βιβλικών Σπουδών αντιστοίχως. Το θέμα του σεμιναρίου έχει ως εξής: «“Ὃς ἐν μορφῇ θεοῦ ὑπάρχων … μορφὴν δούλου λαβών” (Φιλιππ. β΄ 6-7). Ο ομολογητής Νικηφόρος Κωνσταντινουπόλεως και ο όρος “μορφὴ” στο Κατὰ Εὐσεβίου σύγγραμμά του». Οι δύο αυτές επιστημονικές συναντήσεις είναι ανοικτές στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο δρ. Χρυσοστάλης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του και στους προπτυχιακούς φοιτητές. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nassis@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 85.

Η διάλεξη της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από εδώ

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις διαλέξεις:

 

Κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών και το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλούν στη κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Ο προσκεκλημένος μας δρ. Αλέξης Χρυσοστάλης, Ερευνητής στο Collège de France, θα μιλήσει με θέμα: «“Ὃς ἐν μορφῇ θεοῦ ὑπάρχων … μορφὴν δούλου λαβών» (Φιλιππ. β΄ 6-7). Ο ομολογητής Νικηφόρος Κωνσταντινουπόλεως και ο όρος “μορφὴ” στο Κατὰ Εὐσεβίου σύγγραμμά του.

Εκπομπή “Μαθήματα από το Βυζάντιο” με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Κωνσταντίνο Χρήστου

“Μαθήματα απο το Βυζάντιο” ήταν ο τίτλος της εκπομπής “Τομές στην Επικαιρότητα” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης tv-100 την Πέμπτη 1 Μαρτίου.

Προσκεκλημένοι της εκπομπής ήταν:
–Γιώργος Κοντογιώργης, πρώην πρύτανης Παντείου.
–Κωνσταντίνος Χρήστου καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Προβλήθηκαν αποσπάσματα απο το ντοκυμαντέρ του Αρχιμανδρίτη Τύχωνα ηγούμενου της Μονής Στρετένσκυ της Μόσχας.

Διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή Γ. Δημολιάτη στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος του Αναπλ. Καθηγητή Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου “Θέματα Ιατρικής Ηθικής” ο Αναπλ. Καθηγητής της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Γ. Δημολιάτης, έδωσε διάλεξη με θέμα: «και… ποιος θα φροντίσει τους φροντιστές;».

Με βάση την έρευνά του σε πρόσωπα που φρόντιζαν για πολλά χρόνια ανιάτους ασθενείς, ο κ. Δημολιάτης παρουσίασε σημαντικές πτυχές του σημαντικότατου αυτού θέματος της ιατρικής ηθικής, οι οποίες έδωσαν αφορμές για μια πολύ ζωντανή και γόνιμη συζήτηση που επεκτάθηκε και σε άλλα συναφή θέματα, όπως είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εναλλαγή των γενεών, το δημογραφικό πρόβλημα, οι προτεραιότητες της ιατρικής, η ιατρικοποίηση της ζωής και η νοηματοδότηση του τέλους της.