Παρουσίαση τριών νέων βιβλίων της αναπλ. καθηγήτριας κ. Κυριακούλας Παπαδημητρίου στη σειρά Critical Approaches to the Bible

Τρία νέα βιβλία της αναπλ. καθηγήτριας κ. Κυριακούλας Παπαδημητρίου κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση της επιστημονικής ερμηνευτικής σειράς Critical Approaches to the Bible την Τετάρτη 9 Μαΐου το πρωί στο Β΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής. Τη σειρά παρουσίασαν δύο από τα τρία μέλη της επιστημονικής επιτροπής της σειράς, ο κ. Μ. Κωνσταντίνου, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης, και ο κ. Χ. Ατματζίδης, αναπλ. καθηγητής της Καινής Διαθήκης, ο επίκ. καθηγητής της Καινής Διαθήκης κ. Μ. Γκουτζιούδης και η αναπλ. καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης κ. Κ. Παπαδημητρίου. Το πάνελ τίμησε με την παρουσία του και ο ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης κ. Ι. Καραβιδόπουλος.

Η κ. Κ. Παπαδημητρίου εξέθεσε τα πλεονεκτήματα που προφέρει μία έγκριτη επιστημονική σειρά ερμηνείας της Καινής Διαθήκης τόσο για τους συγγραφείς όσο και για το αναγνωστικό κοινό, το ακαδημαϊκό αλλά και το ευρύτερο, και αναφέρθηκε στα έργα της, τα οποία και τα τρία χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό παραδοσιακών και νεότερων, σύγχρονων, ερμηνευτικών μεθόδων. Το βιβλίο Πριν τη θεωρία. Προδρομική πατερική Ερμηνευτική αναδεικνύει την προδρομική χρήση από τους πατέρες της Εκκλησίας ορισμένων σύγχρονων ερμηνευτικών τρόπων, όπως την επιτελεστική προσέγγιση της γλώσσας ή την υπαρξιακή ερμηνεία του κειμένου. Το βιβλίο Τα Λεξιλόγια του αποστόλου Παύλου, με βάση αρχές της σημασιολογίας και των πολιτισμικών σπουδών, εξετάζει ομάδες λέξεων του αποστόλου με κοινό σημασιολογικό φορτίο, τα λεγόμενα λεξιλόγια, με τα οποία διατυπώθηκαν οι καινούργιες έννοιες του ευαγγελίου, που επηρέασαν στη συνέχεια ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τέλος, το βιβλίο Προς Γαλάτας. Ο καινούργιος λαός του Θεού είναι ένα σύγχρονο υπόμνημα, το οποίο υπομνηματίζει και σχολιάζει το κείμενο της προς Γαλάτας Επιστολής όχι κατά τον γνωστό κλασικό τρόπο, ακολουθώντας τη ροή του κειμένου, αλλά κατά ομόθεμες περικοπές, τις οποίες σχηματίζουν οι στίχοι και οι παράγραφοι, που διατρέχουν την Επιστολή, με κοινό θέμα. Για την ερμηνεία χρησιμοποιείται η κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση, η οποία διερευνά τη σημασία του κειμένου τόσο από την άποψη της γλώσσας όσο και από την άποψη της επίδρασης που επιφέρουν πάνω στη γλώσσα η κοινωνία και τα ιστορικοκοινωνικά συμφραζόμενα.