Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου σε συνέδριο για την Ορθοδοξία και τον σύγχρονο κόσμο (Kiel, 7-8 Ιουνίου 2018)

Η Gesellschaft für das Studium des Christlichen Ostens και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέλου (Γερμανία) διοργάνωσαν στις 8-9 Μαΐου 2018 στο Κίελο συνέδριο με θέμα “Orthodoxie und Moderne”.

Στο συνέδριο αυτό μετείχε και ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος με εισήγηση για τη σημασία που αποδίδει η ορθόδοξη θεολογία στα σύγχρονα θέματα βιοηθικής και τον τρόπο προσέγγισή τους. Το θέμα της εισήγησής του ήταν: “Orthodoxe Bioethik im Angesicht der Moderne”.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Διδασκαλία αναπλ. καθηγήτριας Άννας Καραμανίδου και επ. καθηγήτριας Σουλτάνας Λάμπρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Constantine the Philosopher της Νίτρας της Σλοβακίας

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Erasmus+ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (επιστημονική υπεύθυνη: Σ. Λάμπρου) με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Constantine the Philosopher της Νίτρας της Σλοβακίας (επιστημονικός υπεύθυνος: Jan Zozul’ak), μετακινήθηκαν για διδασκαλία (12/5/18 έως 20/5/18) η επίκ. καθηγήτρια Σουλτάνα Λάμπρου και η αναπλ. καθηγήτρια Άννα Καραμανίδου.

Κατά την παραμονή τους στη Νίτρα οι καθ. Σ. Λάμπρου και Άν. Καραμανίδου μαζί με συναδέλφους από τα Πανεπιστήμια της Νίτρας και της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας ξεναγήθηκαν, μετά από σχετικό αίτημα του αντικοσμήτορος του Πανεπιστημίου Constantine the Philosopher, στην ιστορική Βιβλιοθήκη ρωμαιοκαθολικής μονής, στην οποία εδρεύει η Αρχιεπισκοπή της Νίτρας και βρίσκεται εντός του περίφημου Κάστρου της Νίτρας. Σημειωτέον ότι η Βιβλιοθήκη εδώ και χρόνια είναι κλειστή και η είσοδος σε αυτή επιτρέπεται μόνο στους σπουδαστές της ιερατικής ακαδημίας της εν λόγω μονής.

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μ. Βάντσου στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο “Studia Theologica Doctoralia” στο Ιάσιο

Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή “Dimitru Stāniloae” του Πανεπιστημίου του Ιασίου (Ρουμανία) διοργάνωσε στις 7-8 Μαΐου 2018 στο Ιάσιο το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο “Studia Theologica Doctoralia”.

Στο συμπόσιο αυτό συμμετείχε ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος, Μιλτιάδης Βάντσος, κάνοντας εισήγηση με θέμα: «The positions of the Holy and Great Council of the Orthodox Church on bioethics”. Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Obrad Karanovic, Νικόλαος Ροδοπαίος και Δημήτριος Μιχαηλίδης, οι οποίοι και μίλησαν για θέματα της επιστημονικής τους έρευνας.

Την ίδια περίοδο, ο Αναπλ. Καθηγητής Μ. Βάντσος δίδαξε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιασίου στο πλαίσιο της συνεργασίας Erasmus που έχει το Τμήμα με την εν λόγω Σχολή.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το συμπόσιο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Η «ΚΙΝΕΖΑ» ΤΟΥ ΖΑΝ-ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., τιμώντας την επέτειο των πενήντα χρόνων από τον Μάη του ’68, θα προβάλει την Τετάρτη, 6 Ιούνη 2018 και ώρα 19.00΄, την ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ «Η Κινέζα» (1967).

Την ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, που απέσπασε το βραβείο της Ειδικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Δίγκας. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., κ. Νικόλαος Σεβαστάκης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ και Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, κ. Άρης Στυλιανού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η προβολή της ταινίας «Η Κινέζα» (6/6) είναι ανοιχτή για το κοινό.