ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EXEGETICUM ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ EDITIO CRITICA MAIOR ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, μέσα στα πλαίσια του Exegeticum, του σεμιναρίου Ερμηνευτικής του Τμήματος, διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση με καλεσμένους ερευνητές του προγράμματος για την Editio Critica Maior και με θέμα “Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. Ιστορία και προοπτικές”, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 6 μ.μ.

H Editio Critica Maior είναι η μείζων, η μεγάλη κριτική έκδοση της, Καινής Διαθήκης, η οποία ετοιμάζεται από το Institute for New Testament Textual Research (Ινστιτούτο για την Έρευνα του Κειμένου της Καινής Διαθήκης), που εδρεύει στο Münster της Γερμανίας και συνεργάζεται με άλλα διεθνή ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα. Η ίδρυση του Ινστιτούτου ανάγεται στο 1959, στον Kurt Aland, ο οποίος εκπόνησε τη γνωστή κριτική έκδοση των Nestle-Aland, αλλά το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα άρχισε στα μέσα του 1980. Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι ο μεγάλος αριθμός χειρογράφων που κατέχει και, προπάντων, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ψηφιακές μεθόδους σε όλα τα στάδια του φιλολογικού του έργου.

Οι ομιλητές ήταν διακεκριμένοι ερευνητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ειδικοί στα θέματα κριτικής του κειμένου της Καινής Διαθήκης, με εξειδικευμένες σπουδές στην Καινή διαθήκη, στη Φιλολογία, στην Πατρολογία, στις αρχαίες γλώσσες (λατινικά, κοπτικά, αιθιοπικά κ.ά.). Ανήκουν στο μεγάλο δίκτυο ερευνητών που εργάζονται για την Editio Critica Maior της Καινής Διαθήκης και μας ενημέρωσαν για την πρόοδο στις κριτικές εκδόσεις των επιμέρους βιβλίων της Καινής Διαθήκης.

Ο Holger Strutwolf, πατρολόγος, είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κριτικής του Κειμένου στο Münster και ο υπεύθυνος για τα καινοδιαθηκικά παραθέματα στους πατέρες, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο κριτικό υπόμνημα. Ο Klaus Wachtel, φιλόλογος, είναι ο άνθρωπος πίσω από τις κριτικές εκδόσεις και ο μόνος καλός γνώστης σήμερα του Βυζαντινού κειμένου της Καινής Διαθήκης στην Ευρώπη. Ο Hugh Houghton, καθηγητής της μελέτης του κειμένου της Καινής Διαθήκης, είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Κειμένου της Καινής Διαθήκης και την Ηλεκτρονική Έκδοσή του στο Birmigham και συντονίζει τους επιμέρους εκδότες των βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Ο Martin Karrer είναι καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Wuppertal και συντονιστής του μεγάλου προγράμματος για την κριτική έκδοση του κειμένου της Αποκαλύψεως. Ο Christian Askeland, ερευνητής καθηγητής των Χριστιανικών Αρχών και ειδικός στην έκδοση κοπτικών κειμένων είναι υπεύθυνος στο Museum of the Bible στην Washington και εργάζεται για την κριτική έκδοση των Ποιμαντικών Επιστολών. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλεγόταν και ο ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Σχολή μας, ο Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα (μετά τον Β. Αντωνιάδη) για την κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. Το έργο του στα βυζαντινά χειρόγραφα, στα Λεξιονάρια της Καινής Διαθήκης, συμπεριλαμβάνεται στις κριτικές εκδόσεις των Nestle-Aland (από την 26η έκδοση και εξής). Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, καθώς και την παρουσίασή της, είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, μέλος του Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Münster και εργάζεται για την κριτική έκδοση των Επιστολών προς Θεσσαλονικείς. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία, που σημειώνεται πρώτη φορά στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας και προιωνίζει σπουδαίες δυνατότητες συνεργασίας.