Το ΑΠΘ βράβευσε τους αριστούχους του

Σε ατμόσφαιρα περηφάνιας, χαράς και συγκίνησης, η Εκδήλωση Απονομής Βραβείων Αριστείας 2018, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η απονομή των Βραβείων Αριστείας, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ως ηθική αναγνώριση προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν διαπρέψει σε ποικίλους τομείς, είναι το τελικό στάδιο μιας πολύμηνης εργασίας της Επιτροπής Αριστείας του Ιδρύματος, που στοχεύει στην ανάδειξη των εξαιρετικών δράσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην προβολή των καλών πρακτικών και των άριστων επιδόσεων.

«Το Πανεπιστήμιο ως ζωντανός οργανισμός, καλείται όλο και πιο συxνά ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν κάθε είδους συνθήκες. Κι εκεί φαίνονται οι βαθύτερες αξίες που διέπουν τα μέλη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αξίες που δεν υπηρετούν σκοπούς μόνο γνωστικούς, αλλά και ανθρωπιστικούς. (…) Αυτές οι αξίες της κοινότητάς μας, γνωστικές και ανθρωπιστικές είναι τα πιο ισχυρά εφόδια που έχω μαζί μου, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, προσπαθώντας συνειδητά και πεισματικά να αναπτύξω την εξωστρέφεια του Ιδρύματος, με σκοπό να κατακτήσει τον ρόλο που του αξίζει στα διεθνή δρώμενα της γνώσης. Από τη δύναμη της αριστείας και της συνοχής που επιδεικνύετε, αντλώ την αισιοδοξία που ανέφερα αρχικά. Η δύναμη του Αριστοτελείου, λέω συχνά, είναι οι άνθρωποί του. Είναι αυτοί που αριστεύουν, που παράγουν τη γνώση, που ενισχύουν την καινοτομία, που είναι αλληλέγγυοι όταν και όπου χρειαστεί», επεσήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Α. Μήτκας, στον χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια ο διεθνούς φήμης εικαστικός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και μέλος της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ένα έργο-Μια περιπέτεια», όπου αναφέρθηκε σε επιλεγμένα έργα του, μεταξύ των οποίων, ο «Δρομέας», η «Μαύρη Αφροδίτη», ο «Ποιητής», η «Λευκωσία» κ.ά. «Από πολύ μικρός είχα αντιληφθεί τη γοητεία της ανακάλυψης και της μετάλλαξης των πραγμάτων στην οποία βασίζεται και η έννοια της επιστήμης και η έννοια της αριστείας γεννιέται από την επιθυμία να εξελίξω και να αλλάξω τα πράγματα» είπε ο κ. Βαρώτσος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γεώργιος Καραγιαννίδης, στην εισήγησή του με θέμα «Τα Βραβεία Αριστείας 2018 του ΑΠΘ», είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το ΑΠΘ. Σε πείσμα των καιρών και των ιδεοληπτικών κραυγών απονέμουμε για 3η συνεχή χρονιά βραβεία Αριστείας σε αυτούς που επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις στην Επιστήμη, την Τέχνη, την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και τον Εθελοντισμό. Σήμερα βραβεύουμε αυτούς που με τη σκληρή δουλειά και τις ιδιαίτερες ικανότητες ενισχύουν την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου σε ένα εντελώς καινούργιο παγκόσμιο περιβάλλον που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης, αναφέρθηκε στη φετινή πρόταση του Συλλόγου Αποφοίτων να απονεμηθεί βραβείο Αριστείας στον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, απόφοιτο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος έχει διαγράψει μία σημαντική επαγγελματική πορεία σε διεθνές επίπεδο και ηγείται σήμερα, ως Διευθύνων Σύμβουλος, μίας από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως, της Pfizer Inc.

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλάς στον χαιρετισμό που απέστειλε μέσω βίντεο, ευχαρίστησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη τιμή να του απονείμει αυτό το βραβείο και τόνισε: «Δεν ξέχασα ποτέ από πού ξεκίνησα και σε ποιους οφείλω. Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι ένας από αυτούς».

Οι κατηγορίες των βραβείων που απονεμήθηκαν φέτος είναι οι ακόλουθες:

    • Αριστεία στην αναγνώριση του επιστημονικού έργου στις Θετικές Επιστήμες, τις επιστήμες Υγείας, τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες και τις επιστήμες Φυσικής Αγωγής
    • Αριστεία στη διεθνή καλλιτεχνική παρουσία
    • Αριστεία στην Kαινοτομία και Aξιοποίηση της Έρευνας
    • Αριστεία στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων
    • Αριστεία φοιτητικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο
    • Αριστεία φοιτητικών ομάδων σε εθελοντικές δράσεις που προάγουν την πρωτοβουλία στη γνώση και προσφορά προς τους άλλους
    • Αριστεία στους νεοεισαχθέντες φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2018-19
    • Αριστεία στους αποφοιτήσαντες το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
    • Βραβείο σε διοικητική μονάδα για την προσφορά της στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ΑΠΘ
    • Βραβείο αποφοίτων του ΑΠΘ

Επιπρόσθετα, στη φετινή εκδήλωση οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος τίμησαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής για την εθελοντική τους προσφορά στην αποκατάσταση των φθορών του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής, τον Δεκέμβριο 2018, καθώς επίσης και τη φοιτητική Ομάδα που συστάθηκε πριν από δύο μήνες, με σκοπό την ανάδειξη στην κοινωνία του οξύτατου προβλήματος των ναρκωτικών στο ΑΠΘ.

Την Επιτροπή Αριστείας του ΑΠΘ αποτελούν οι:

Γεώργιος Καραγιαννίδης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Βασίλειος Γούναρης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Κωνσταντίνος Βαρώτσος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Γεώργιος Λαλαζήσης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής

Πηγή: http://www.thestival.gr/society/paideia/item/424732-to-apth-brabeuse-tous-aristouxoys-toy

Μπορείτε να δείτε βίντεο της εκδήλωσης ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Video: Απονομή Βραβείων Αριστείας 2018

2ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης: «Η εορτή των Χριστουγέννων. Λειτουργική και Γλωσσική προσέγγιση»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου το 2o Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας με θέμα: «Η εορτή των Χριστουγέννων. Λειτουργική και Γλωσσική προσέγγιση». Ειδικότερα, το Σεμινάριο διοργανώθηκε από δύο Εργαστήρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., το «Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το «Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας, και φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Αγιολογικών Μελετών στην ιστορική Μονή Αγίας Θεοδώρας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το Σεμινάριο περιελάμβανε δύο ενότητες. Στην πρώτη, ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και καθηγητής της Λειτουργικής, εισηγήθηκε το θέμα: «Η νηστεία των Χριστουγέννων». Ακολούθησε η ανακοίνωση του π. Χρυσοστόμου Νάσση, επίκουρου καθηγητή των Πηγών της θείας Λατρείας, με θέμα: «“Το Πάσχα του χειμώνα”. Η Γέννηση του Χριστού στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας». Στη συνέχεια, η κ. Ελένη Χρυσάφη, Ε.ΔΙ.Π., παρουσίασε το θέμα: «Η εικονογραφική παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη». Τέλος, ο κ. Πέτρος Παπαεμανουήλ, δρ.Θ., ανέπτυξε το θέμα: «Τα Χριστούγεννα στη λαϊκή τελετουργία της Ανατολής. Τα Κάλαντα».

Στη δεύτερη ενότητα, η κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών της Ιουδαϊκής και Χριστιανικής Γραμματείας, παρουσίασε, αρχικά, τα γλωσσικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των υμνογραφικών κειμένων των Χριστουγέννων και τα μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης των κειμένων αυτών. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της κ. Κόλτσιου-Νικήτα, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην φιλολογική και θεολογική επεξεργασία επιλεγμένων κειμένων από το πλούσιο υλικό του υμνογραφικού κύκλου των Χριστουγέννων, αξιοποιώντας τον ειδικό φάκελο του Σεμιναρίου που είχαν στη διάθεσή τους.

Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος κυρίως νέοι άνθρωποι, που παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα των εργασιών. Ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι παρακολούθησαν το Σεμινάριο πρόσωπα ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, όπως τη Λιβαδιά, την Πρέβεζα, το Αγρίνιο και τη Λευκάδα.

Κατά κοινή ομολογία, οι περί τους 25 συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από την πλούσια και ευχάριστη φιλοξενία της Μονής, όπως και από την οργάνωση και το επίπεδο των εργασιών του Σεμιναρίου. Ευχήθηκαν μάλιστα να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επιμορφωτικές συναντήσεις στο μέλλον από τα δύο Εργαστήρια.

Διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα στη μνήμη του καθηγητή Χρήστου Βάντσου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 η διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Χρήστου Βάντσου, καθώς συμπληρώθηκε ένα έτος από το θάνατό του. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Παρένθετη μητρότητα: ο ηθικός προβληματισμός για τη μητέρα, το παιδί και την οικογένεια» και διοργανώθηκε από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Α.Π.Θ.

https://www.auth.gr/committee/19083

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

«Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

 Με πρωτοβουλία της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του Α.Π.Θ. και τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ διοργανώνεται στην Θεολογική Σχολή βιωματικό εργαστήρι με θέμα τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αναδύονται κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης τόσο για τους εξυπηρετούμενους όσο και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και τον ορίζοντα της αλλαγής.

 

Εισηγητές:

Θεοδωρίδης Δημήτρης

Ψυχολόγος , Συστημικός Θεραπευτής

Υπεύθυνος Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

Καλού Ιωάννα

Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια

Προσωπικό Θεραπείας Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7/12/2018 και  ώρα:  11:00 πμ στο αμφ. Δ της Θεολογικής Σχολής.

 

Απευθύνεται τόσο σε προπτυχιακούς/ες όσο και σε μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους  ηλεκτρονικά στο email : parafelas@law.auth.gr, από τις 2/12 έως τις 6/12 2018.

Διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα εις μνήμην του καθηγητή Χρήστου Βάντσου (Τετάρτη, 5/12/2018)

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί διεπιστημονική ημερίδα για την παρένθετη μητρότητα, αφιερωμένη στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Χρήστου Βάντσου, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

Μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας από εδώ

Διάλεξη της Αναπλ. Καθηγήτριας Φιλοσοφίας κ. Savvina Olga Vladimirovna στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Στις 21 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος του Αναπλ. Καθηγητή Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου η Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Peoples’ Friendship University of Russia (RUDN University / Μόσχα), κ. Savvina Olga Vladimirovna, έδωσε διάλεξη με θέμα: “Human enhancement as a moral dilemma”. Αναφέρθηκε στις σύγχρονες ιατρικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν ως σκοπό τη θεραπεία αλλά τη φαρμακευτική ή γενετική βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπου και στον ηθικό προβληματισμό που αυτές προκαλούν. Η διάλεξη έγινε στην αγγλική γλώσσα και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση

.