ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΣΕΙΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών διοργάνωσε σειρά ομιλιών με θέμα «Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο και η ερμηνεία του». Εισηγητής o καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Louvain Geert van Oyen. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Δευτέρα 8.4.2019, ώρα 18.00, αιθ. Συνεδριάσεων 4ου ορόφου

“From historical criticism to narrative criticism. New Testament methodology in seven-league boots”

Τρίτη 9.4.2019, ώρα 15.00, αιθ. Συνεδριάσεων 4ου ορόφου

“The structure of Mark as a key to its understanding”

Τετάρτη 10.4.2019, ώρα 18.30, αιθ. Συνεδριάσεων 1ου ορόφου, στα πλαίσια του EXEGETICUM

“Narrative criticism and reader-response criticism of the Gospel of Mark”

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.

ΣΤ΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2018-2019)

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, σας προσκαλεί στην έκτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Α΄ Μικρή του 2ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Κατά τη συνάντηση, ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Χατζηγρηγορίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, στο πέρας της μεταδιδακτορικής του έρευνας, θα παρουσιάσει δημοσίως τα αποτελέσματα της μελέτης του με θέμα:«Η μυστηριακή ζωή ως βάση της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 87.

Διαλέξεις του καθηγητή Andreas Müller και του Επικ. Καθηγητή Sorin Bute στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος του Αναπλ. Καθηγητή Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα δύο πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις:

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Κιέλου (Γερμανίας) Andreas Müller μίλησε με θέμα: “Θεολογικά ζητήματα στη Γερμανία σήμερα. Προσωπικές εντυπώσεις ενός καθηγητή εκκλησιαστικής ιστορίας”. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση που επεκτάθηκε σε πολλά επίκαιρα θέματα πνευματικής ζωής, εκκλησιολογίας και διαχριστιανικών σχέσεων.

Επίσης, την Τετάρτη 3 Απριλίου ο Επικ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τυργοβιστίου (Ρουμανίας) π. Sorin Bute μίλησε με θέμα: “Η μετανεωτερική φιλοσοφία και η βιοηθική”. Ακολούθησε εκτενής και ενδιαφέρουσα συζήτηση τόσο για την ιστορική εξέλιξη της φιλοσοφίας όσο και για την επίδρασή της στη σύγχρονη βιοηθική.