Διαλέξεις και μαθήματα της καθηγήτριας Κυριακούλας Παπαδημητρίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λυών και στο ερευνητικό κέντρο CADIR (Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου)

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ για διδασκαλία η καθηγήτρια Καινής Διαθήκης Κυριακούλα Παπαδημητρίου παρέδωσε μαθήματα και διαλέξεις στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λυών, το οποίο επισκέφθηκε από 30 Απριλίου έως 4 Μαϊου 2019. Δίδαξε σε φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες της Θεολογικής Σχολής, καθώς και στο Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου του Πανεπιστημίου, μαθήματα της ειδικότητάς της.

Σε ανοιχτή διάλεξη της Σχολής εισηγήθηκε το θέμα «Quelle est la signification du mot ekklesia? Apports sémanticodynamiques de l’ étymologie greque», κατά το οποίο ανέπτυξε με ποιον τρόπο η ετυμολογία επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, εξετάζοντας ως παράδειγμα τη διαχρονική σημασία της λέξης ‘ἐκκλησία’ από την αρχαιότητα μέχρι τους χρόνους της Καινής Διαθήκης.

Το θέμα της εισήγησής της στον κύκλο Σημειωτικής του CADIR ήταν «Dialogue entre lHerméneutique contemporain et lHerméneutique patristique. De St Jean Chrysostome ed de l’ herméneutique liturgique jusqu’ à la Théorie des Actes de Parole et l’ analyse performative». Η καθηγήτρια Κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε την εφαρμογή της θεωρίας των γλωσσικών πράξεων στην ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και ειδικότερα την προδρομική χρήση αυτής της θεωρίας από τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, ο οποίος την εφάρμοσε σε συνδυασμό με τη λειτουργική ερμηνεία των Γραφών.

Επιπλέον, η καθηγήτρια επισκέφθηκε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sources Chrétiennes, που ασχολείται με την έκδοση πατερικών κειμένων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων, και συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Α.Π.Θ. και Ινστιτούτου, καθώς και επιμόρφωσης φοιτητών με τον διευθυντή Guillaume Bady και άλλους ερευνητές του Ινστιτούτου.