Exegeticum Μαΐου 2019

Η συνάντηση του μεταπτυχιακού σεμιναρίου ορθοδόξου Ερμηνευτικής για τον μήνα Μάιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 7:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής.

Εισηγήτρια ήταν η καθηγήτρια της Παλαιάς Διαθήκης στη Σχολή Προτεσταντικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Regine Hunziker-Rodewald, η οποία ανέπτυξε το θέμα: “The suffering in the Old Testament (Ps 88, Lamentation 1, Job, Juges 11)”, (“Τα παθήματα στην Παλαιά Διαθήκη (Ψαλμ. 88, Θρήνοι 1, Ιώβ, Κριτές 11”). Η εισηγήτρια ανέλυσε κυρίως το κείμενο του Ησαΐα κεφ. 53, στίχ. 4-5, το οποίο παρουσιάζει τον πάσχοντα δούλο του Θεού (παῖς Γιαχβέ), που υποφέρει φορτωμένος τα πάθη του λαού. Επισημάνθηκαν οι διαφορές μεταξύ του εβραϊκού κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης και του ελληνικού της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα, καθώς και το γεγονός της πολλαπλότητας των ερμηνειών που δέχθηκαν και τα δύο κείμενα, οι οποίες ποίκιλλαν ανάλογα προς την εποχή των αναγνωστών τους. Ως πάσχων δούλος θεωρήθηκε το ισραηλιτικό έθνος ή ένα εκλεκτό μέρος του ιουδαϊκού λαού ή ένα πρόσωπο της ιστορίας του, και βέβαια ο Μεσσίας. Στην εποχή μας θα μπορούσε να ταυτισθεί με τον εβραϊκό λαό που υπέστη άδικα το Ολοκαύτωμα.

Από την άλλη, αναδείχθηκε πόσο πρόσφορη υπήρξε η Μετάφραση των Εβδομήκοντα για τη χριστολογική ερμηνεία, που εφάρμοσε η πρώτη Εκκλησία και η πατερική ερμηνευτική. Σύμφωνα με αυτήν ο πάσχων «παῖς Κυρίου», ο οποίος «τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καὶ περὶ ἡμῶν ὀδυνᾶται», σε αέναο ενεστώτα κατά τους Εβδομήκοντα (το εβραϊκό κείμενο έχει παρελθοντικό χρόνο) είναι ο Χριστός που έπαθε για χάρη μας (το εβραϊκό δεν έχει τη φράση «για χάρη μας») και «τῶ μώλωπι αὐτοῦ ἡμεῖς ἰάθημεν», με το πάθος του δηλαδή εμείς γιατρευτήκαμε.