A΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020)

Η πρώτη συνάντηση του Colloquium Λειτουργικής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019. Καλεσμένος μας ήταν ο Αναστάσιος Τάντσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Βυζαντινή ναοδομία και λατρεία. Ο διαχωρισμός των πιστών εντός του ναού και η ερμηνεία των αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων που τον εξυπηρετούσαν».

Ο κύριος Τάντσης ανέπτυξε το θέμα του με γλαφυρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Μετά το πέρας της παρουσίασης, μέλη ΔΕΠ των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, ως και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες των τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο με τον εισηγητή και να θέσουν θέματα για περαιτέρω έρευνα και συζήτηση.

Επόμενη συνάντηση του Colloquium Λειτουργικής θα λάβει χώρα την 11η Δεκεμβρίου 2019. Εισηγητής θα είναι ο πανοσιολογιώτατος πατήρ Λουκάς Ξενοφωντινός, ο οποίος θα μιλήσει περί της «Βυζαντινής ζωγραφικής χθες και σήμερα». Θα ακολουθήσει συζήτηση και πρακτική άσκηση, κατά την οποία ο π. Λουκάς θα παρουσιάσει τεχνικές της βυζαντινής αγιογραφίας.