Γ΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2019-2020)

Η τρίτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καλεσμένος μας είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximilians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ιστορία των Monumenta Musicae Byzantinae». Η συνάντηση είναι ανοικτή για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο 2310 996687.

Δ’ Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανακοινώνει τη διοργάνωση της Δ΄ Ετήσιας Διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλην». Φέτος η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί ο ελλογιμώτατος κ. Christian Hannick, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximi­lians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Τάξις τῶν Ἀκολουθιῶν στη λειτουργική πράξη κατά την Παλαιολόγεια εποχή».

Στο πλαίσιο της επετειακής διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» προσκαλούνται επιφανείς προσωπικότητες της λειτουργικής επιστήμης και του εκκλησιαστικού χώρου, για να αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Βασική θεματολογία των διαλέξεων αφορά κυρίως στη ζωή και τις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς επιστημονικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου του τιμωμένου Καθηγητή. Η διάλεξη πραγματοποιείται ετησίως κατά τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δηλαδή σε χρονική εγγύτητα με την ημέρα εκδημίας του μακαριστού Καθηγητή (24 Ιανουαρίου).

Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα επιδοθεί το Βραβείο Αριστείας «Ιωάννης Μ. Φουντούλης» (2020) στον κ. Βασίλειο Καλπάκη, δρ. Θεολογίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η εις πρεσβύτερον χειροτονία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιστορική εξέλιξη και λειτουργική τάξη», η οποία συντάχθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος αρχιμ. Νικοδήμου Σκρέττα.

Για να δείτε/κατεβάσετε το πρόγραμμα της διάλεξης πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 87.