Ολοκλήρωση 4ου Σεμιναρίου «Σημειωτική και Βίβλος»

«Ο ΕΥ-ΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

Από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργάνωσε το 4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Το σεμινάριο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Διδάσκει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Ειδική εισήγηση έγινε εφέτος από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. κ. Λία Γυιόκα, με θέμα: «Σημειωτικές ερμηνείες στην Ιστορία της Τέχνης».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ., όπως του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Νομικής, αλλά και Θετικών Επιστημών. Παρακολούθησαν, επίσης, και άλλοι ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενοι, όπως  σημειωτικοί και κοινωνιολόγοι, ενώ συμμετείχαν και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, αλλά και άλλων Τμημάτων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας ήταν το εξής:

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr).

Για την αφίσα του σεμιναρίου πατήστε εδώ (μορφή .pdf) ή εδώ (μορφή εικόνας .jpg)

Posted in Ανακοινώσεις.