Ολοκλήρωση του συνεδρίου Studium Historicorum: Ιστορία και Ορθοδοξία, Ακριτοχώρι 28-30 Οκτωβρίου 2016

Oλοκληρώθηκαν με επιτυχία, την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016, οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου του Studium Historicorum, με θέμα: «Ιστορία και Ορθοδοξία: μεθοδολογικά κριτήρια και εκκλησιαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση κρίσεων», το οποίο φιλοξενήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.

Χαιρετισμό απηύθυνε μοναχή, εκπρόσωπος της καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου, μοναχής Ιακώβης και εκ μέρους των διοργανωτών, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Κουκουσάς, ο οποίος μετέφερε και το χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χρήστου, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε και την εναρκτήρια εισήγηση στο Συνέδριο και ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μπάκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Studium Historicorum, την κοινή αυτή δράση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμό επίσης, απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνα Μόσχας κ. Στέφανος Μήλιος, ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας κ. Svet. Ribolov και ο εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης κ. Λεωνίδας Τζώνης.

Πραγματοποιήθηκαν περί τις 25 εισηγήσεις, χωρισμένες σε εννέα συνεδρίες στις οποίες τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του εκκλησιαστικού βιώματος ως ουσιαστικής προϋπόθεσης για τη σχέση μεταξύ της θεολογίας και της εκκλησιαστικής παράδοσης στον ορθόδοξο χώρο.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο το συνέδριο

Posted in Εκδηλώσεις, Συνέδρια/Ημερίδες and tagged , .