5o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΣ»: “ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή φορά το 5ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος». Το σεμινάριο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της, και γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Θέμα του φετινού σεμιναρίου ήταν: «Αντικείμενα και Σχέσεις: οι προκλήσεις της Κυριακής προσευχής» και πραγματοποιήθηκε κατά τις 25-26-27-28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2019 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μελετήθηκε το κείμενο της Κυριακής προσευχής (Λουκ. 11, 1-4), η σημειωτική ανάλυση του οποίου έδειξε ότι προβάλλονται σχέσεις δομημένες σε ένα πλέγμα αντικειμένων, που λειτουργούν ως κόμβοι μέσα στο σημασιολογικό του σύστημα: ο άρτος ως σημαίνον της δωρεάς, το χρέος ως σημαίνον της ελευθερίας, ο πειρασμός ως σημαίνον της δύναμης του Θεού.

Δίδαξε ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR)του Καθολικού Πανεπιστημίουτης Λυών. Ειδικός καλεσμένος εισηγητής ήταν ο ομ. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιχάλης Κοκκώνηςμε θέμα: “Τα βιβλικά έπη στη μετάβαση από το παλιό στο νέο Χόλυγουντ”.

Οι αιτήσεις των συμμετεχόντων ανήλθαν στις 45 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, εκτός από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες του Τμήματος (9) και φοιτητές μας (15), επίσης θεολόγοι (5), φιλόλογοι και φοιτητές Φιλολογίας (6), μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες άλλων Τμημάτων (3), και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ιστοσελίδα σεμιναρίου: http://soeth.web.auth.gr/el/node/34

Posted in Ανακοινώσεις.