Δια Βίου Μάθησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η Κοινή Ελληνιστική γλώσσα της Αγίας Γραφής και η πολιτισμική της διάσταση. Β΄ Κύκλος: Η περίπτωση των δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολών του απ. Παύλου»

ΔΒΜ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Η Κοινή Ελληνιστική γλώσσα της Αγίας Γραφής και η πολιτισμική της διάσταση.

Β΄ Κύκλος: Η περίπτωση των δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολών του απ. Παύλου»

Επιστημονικά υπεύθυνη: Καθηγήτρια Κυριακούλα Παπαδημητρίου

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του πρώτου κύκλου του προγράμματος το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει τον Β΄ κύκλο του προγράμματος με τίτλο  «Η Κοινή Ελληνιστική γλώσσα της Αγίας Γραφής και η πολιτισμική της διάσταση. Β΄ Κύκλος: Η περίπτωση των δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολών του απ. Παύλου».

Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας της Αγίας Γραφής εξετάζοντας τα κείμενα γλωσσικά, πολιτισμικά και θεολογικά και αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και πληροφορίας στην εκπαίδευση. Συγχρόνως μελετά ευρύτερα την Κοινή Ελληνιστική γλώσσα, στην οποία έχει γραφεί το βιβλικό κείμενο και η οποία αποτελεί σημαντικό κρίκο μέσα στην αδιάλειπτη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας μέχρι σήμερα. Ως περίπτωση εργασίας επιλέγονται οι δύο προς Θεσσαλονικείς επιστολές και το σύγχρονο προς αυτές πολιτισμικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.

Καινοτομίες του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα συνδυάζει εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς δίνει την ευκαιρία σε βιβλικούς θεολόγους, φιλολόγους και γλωσσολόγους να ερευνήσουν από κοινού, με μία σύνθετη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, την ελληνική γλώσσα της Αγίας Γραφής και να μεταδώσουν τη γνώση που προκύπτει στους εκπαιδευόμενους. Είναι πρωτοποριακό και ως προς τον τρόπο μελέτης των βιβλικών κειμένων, τα οποία μελετά όχι μόνο γλωσσικά, αλλά και θεολογικά και πολιτισμικά, και ως προς το υλικό του (πηγές και κείμενα των χρόνων της Αγίας Γραφής, λεξικολογικά και πολιτισμικά δεδομένα, νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις)  και ως προς τον τρόπο εκπαίδευσης (είναι από τα ελάχιστα προγράμματα που συνδυάζει τη συμβατική με τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση).

Στόχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα ορμάται από τη θέση ότι τα ελληνικά βιβλικά κείμενα αποτελούν μέρος της ελληνικής, της ευρωπαϊκής, αλλά και της οικουμενικής παιδείας, και ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο της ελληνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε με το μάθημα των Θρησκευτικών είτε με μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας. Στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει την ανάγκη πληρέστερης και ειδικότερης κατάρτισης των εκπαιδευτικών θεολόγων, αλλά και φιλολόγων.

Επιπλέον, τα κείμενα της Αγίας Γραφής αποτελούν άμεσο αντικείμενο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καθώς και γενικότερα της εκκλησιαστικής διακονίας, είτε με την κατήχηση είτε με το κήρυγμα είτε με τη λατρεία είτε με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο θεολογική καλλιέργεια των πιστών. Στόχος του Προγράμματος είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη του έγκυρου καταρτισμού ιερέων, ιεροκηρύκων, ιεροψαλτών, κατηχητών στο έργο τους από ειδικούς επιστήμονες.

Περαιτέρω, η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα τα ελληνικά κείμενα της Αγίας Γραφής, η Κοινή Ελληνιστική, παρά την αναγνωρισμένη επιστημονικά σημασία της, δεν διδάσκεται στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να θεωρείται λανθασμένα ότι καλύπτεται από την κλασική Αρχαία Ελληνική και να μένουν άγνωστες ή παρερμηνευμένες οι περισσότερες πτυχές της. Το Πρόγραμμα στοχεύει να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στη διδασκαλία της Κοινής Ελληνιστικής και να ικανοποιήσει τα ενδιαφέροντα εκείνων που ασχολούνται ερευνητικά ή ακόμη και ερασιτεχνικά με τα ελληνικά κείμενα της Αγίας Γραφής, καθώς και γενικότερα με την Κοινή Ελληνιστική.

Περισσότερα βλ. http://www.diaviou.auth.gr/programs/i-kini-ellinistiki-glossa-tis-agias-grafis-ke-i-politismiki-tis-diastasi-v%ce%84-kyklos/

και http://soeth.web.auth.gr/el/node/54

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα του Προγράμματος πατήστε εδώ

Posted in Ανακοινώσεις.