Συνάντηση του Exegeticum για τον Ιανουάριο 2020

Η συνάντηση του μεταπτυχιακού σεμιναρίου ορθοδόξου Ερμηνευτικής για τον μήνα Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 4ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής.

Εισηγήτρια ήταν η Lourdes Garcia Urena, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Sao Paolo της Μαδρίτης, η οποία ανέπτυξε το θέμα: The Book of Revelation: a Chromatic Story.

Η εισηγήτρια επεσήμανε τις λέξεις που δηλώνουν χρώματα στο κείμενο της Αποκαλύψεως και ανέλυσε τον τρόπο χρήσης τους. Παρατήρησε ότι τα χρώματα χρησιμοποιούνται συμβολικά και δηλώνουν εκτός από κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, επίσης και μία κατάσταση, την παρουσία μιας άλλης πραγματικότητας. Παρουσίασε ειδικά τη συμβολική χρήση του λευκού, κόκκινου, χλωρού και μαύρου, η οποία γίνεται με συνέπεια σε όλο το βιβλίο, ώστε το κάθε χρώμα να πληροφορεί σταθερά για μία συγκεκριμένη κατάσταση και με τον τρόπο αυτό να δημιουργείται ένα είδος γλώσσας των χρωμάτων. Το κυρίαρχο χρώμα της Αποκάλυψης φαίνεται ότι είναι το λευκό -με αυτό αρχίζει και με αυτό τελειώνει-, το οποίο είναι το χρώμα του Υιού του Θεού και του Αρνίου, και είναι το χρώμα του Νικητή της ιστορίας. Από αυτή την άποψη, η Αποκάλυψη δεν είναι ένα βιβλίο απειλών και τιμωρίας, όπως συνήθως θεωρείται, αλλά ένα βιβλίο αισιοδοξίας, το βιβλίο της νίκης.

Δείτε/κατεβάστε την αφίσα του σεμιναρίου από εδώ

Posted in Ανακοινώσεις.