Παρουσίαση του 20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας» στις Σέρρες

img_20161123_0001Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, η παρουσίαση του  20ου τόμου της «Μικρασιατικής Σπίθας», περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού συμμετέχει ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παραπάνω επετειακή έκδοση φιλοξενεί μέρος των εισηγήσεων που ανακοινώθηκαν στη Διημερίδα «Η Παιδεία στη Δυτική Μικρά Ασία» η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ιωνική Εστία Θεσσαλονίκης, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015.

Συγκεκριμένα ο τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:

  • Βασίλειος Κουκουσάς  (Καθηγητής ΑΠΘ) – Νίκη Χιωτέλλη (Υποψ. Διδάκτωρ)

Μικρασιατικά Εκπαιδευτικά κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα μέσα από τον Τύπο της εποχής

  • Διονύσιος Βαλαής (Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ)

Δύο πατριαρχικά και συνοδικά σιγγίλια περί των νεοσύστατων Κοινών Σχολών Καγιαπασίου Νίγδης (1845) και Φερτεκίου (1847) της επαρχίας Ικονίου της Μ. Ασίας

  • Ιωάννης Μπάκας (Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ)

Η ίδρυση «της κατά την Προύσαν Καγιαπασίου των ελληνικών μαθημάτων Σχολής» και ο Κανονισμός λειτουργίας της

  • Πασχάλης Βαλσαμίδης (Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ)

Ανέκδοτα έγγραφα περί των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Προκοπίου

  • Δημήτριος Ράλλης (μέλος του ΔΣ της Ιωνικής Εστίας Θεσσαλονίκης)

Το Κορδελιό

Στον τόμο ακόμη συμπεριλαμβάνονται, άρθρο της ΕΤΕΠ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ Γεωργίας Χριστοδούλου, με τίτλο: Η κωμόπολη Σύλλη της επαρχίας Ικονίου. Πρώιμα ιστορικά στοιχεία, καθώς και του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Απόστολου Γλαβίνα, με τίτλο: Βιογραφικό σχεδίασμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Στ΄ του Αράπογλου (+28 Νοεμβρίου 1930).

Την παρουσίαση του τόμου πραγματοποίησε ο φιλόλογος Αθανάσιος Κανλής, ενώ για την όλη δραστηριότητα της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών μίλησε ο πρόεδρός της Σωκράτης Κοτζάογλου.

Posted in Ανακοινώσεις, Βιβλία, Εκδηλώσεις.