Σεμινάριο Ειδίκευσης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία και τον Χριστιανικό Πολιτισμό»

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε, για το μήνα Μάρτιο, το Σεμινάριο της Ειδίκευσης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία και τον Χριστιανικό Πολιτισμό» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Εισηγητής στο Σεμινάριο ήταν ο συγγραφέας, φιλόλογος και νομικός κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης, διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού  Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών  και του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού ο οποίος μίλησε για τις υπόσκαφες εκκλησίες της Καππαδοκίας παρουσιάζοντας υλικό από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο.

Οι υπόσκαφοι ναοί της Καππαδοκίας αποτελούν μάρτυρες του βυζαντινού και χριστιανικού πολιτισμικού παρελθόντος της περιοχής.  Οι ιδιόρρυθμοι αυτοί ναοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η εικονογράφησή τους, ειδικά στους αρχαιότερους από αυτούς, δεν ακολουθεί την καλλιτεχνική γραμμή που εκπορευόταν από την Κωνσταντινούπολη, αλλά εμφανίζει μία πιο πλουραλιστική διάθεση και διαφοροποίηση.

Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες από το σεμινάριο

Posted in Ανακοινώσεις, Σεμινάρια/Διαλέξεις.