Νέο Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης» από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Νέο Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης» από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

«Οικουμενικό Πατριαρχείο και βαλκανικός χώρος: Ιστορία-Εκκλησιαστική Παράδοση»

 Στο πλαίσιο της Δομής «Διά Βίου Μάθησης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο «Οικουμενικό Πατριαρχείο και βαλκανικός χώρος: Ιστορία-Εκκλησιαστική Παράδοση».

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάδειξη, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, της σχέσης (ιστορικής, γεωγραφικής, πολιτιστικής, λατρευτικής κ.ά) του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του αρχαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού, με το χώρο της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής), τους λαούς της, τη θρησκευτική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ταυτότητά της.

Πιο αναλυτικά, το επιμορφωτικό Πρόγραμμα στοχεύει:

1. στην ευρύτερη και σφαιρική προβολή και παρουσίαση των ιστορικών σχέσεων, της κοινής «αποστολικότητας», της δικαιοδοσίας, της πολιτισμικής επίδρασης του Οικουμενικού Θρόνου κατά τη Βυζαντινή, Οθωμανική και Νεότερη περίοδο στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής),

2. στην περιγραφή της σχέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις άλλες ορθόδοξες και μη ιστορικές κοινότητες του χώρου και

3. στην ανάδειξη της κοινής εκκλησιαστικής και λειτουργικής παράδοσης (ιστορικής και σύγχρονης) στο  χώρο της Χερσονήσου του Αίμου.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βιωματική πρόσληψη εκ μέρους των συμμετεχόντων των ιστορικών δεσμών της περιοχής της Χερσονήσου του Αίμου και των λαών που την κατοικούν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανά τους αιώνες.

Οι θεματικές του Προγράμματος θα διδαχθούν κυρίως από καθηγητές πανεπιστημίου (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΠΘ) καθώς και από ειδικούς επιστήμονες.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απόφοιτους από τους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (θεολόγους, ιστορικούς, νομικούς, σλαβολόγους, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, ιστορικούς της τέχνης κ.ο.κ.),
  • απόφοιτους των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημαϊκών, κληρικούς, ιεροψάλτες και κατηχητές,
  • εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
  • όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον εκκλησιαστικό αυτό θεσμό.

Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι συνολικά δύο μήνες (μέσα Μαΐου–μέσα Ιουλίου 2017). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο σε χώρο της Ιεράς Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα ναού Αγίου Ανδρέου).

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2017 και μόνον ηλεκτρονικά (http://diaviou.auth.gr/ecupatria_balkan). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη της γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος (email: ecupatriadiaviou@auth.gr).

Posted in Ανακοινώσεις.