Το οδοιπορικό της Εκδρομής στη Σερβία που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η τριήμερη προσκυνηματική – εκπαιδευτική εκδρομή στη Σερβία, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συνοδό τον Καθηγητή και Δ/ντή του Εργαστηρίου κ. Ηρακλή Ρεράκη. Την Κυριακή 30 Απριλίου οι (60) συμμετέχοντες στην Εκδρομή φοιτητές και Καθηγητές εκκλησιαστήκαμε, σε κλίμα κατάνυξης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, όπου χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τοπλίτσης  Αρσένιος.

Μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας κατευθυνθήκαμε στο Ενοριακό Κέντρο, που βρίσκεται δίπλα από τον Ναό του Αγίου Σάββα. Εκεί ο Θεοφιλέστατος,  συνοδευόμενος από αρκετούς κληρικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν Έλληνες, που υπηρετούν στην Εκκλησία της Σερβίας, μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη αγάπη, μας μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ειρηναίου και μας δεξιώθηκε εκ μέρους του Πατριαρχείου. Στην πατρική του προσφώνηση, εκτός των άλλων, δεν παρέλειψε να μας αναφέρει ότι είναι και αυτός Μεταπτυχιακός φοιτητής στον Β΄ Κύκλο Σπουδών  (υποψ. Διδάκτωρ) του Τμήματος Θεολογίας της Σχολής μας. Την υποδοχή μας, επίσης, τίμησε με την παρουσία του ο εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος στην προσφώνησή του μας καλωσόρισε και Εκείνος, με μεγάλη χαρά και εγκαρδιότητα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο οποίος μετέφερε στον θεοφιλέστατο τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Κωνσταντίνου Χρήστου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και το πλήρωμα της Εκκλησίας του, ευχαρίστησε τον θεοφιλέστατο για την υποδοχή και τη φιλοξενία του Πατριαρχείου, εξέφρασε τους χαιρετισμούς και τις ευχές όλων μας προς τον λαό και τον κλήρο του Πατριαρχείου της Σερβίας και ζήτησε από τον Θεοφιλέστατο να μεταφέρει προς τον σεπτό Πατριάρχη τα σεβάσματα όλων μας, παράλληλα με το αίτημα για τις ευχές και τις ευλογίες του.

Μετά από την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, και τα πλούσια βιώματα που είχαμε, πραγματοποιήθηκε η περιήγησή μας στο κέντρο του Βελιγραδίου. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να χαρούμε τα μεγάλα πάρκα της πόλης και τα Μουσεία της, να απολαύσουμε έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους, να θαυμάσουμε τη θέα του Δούναβη από το φρούριο Kalemegdan και να περπατήσουμε στον γραφικό κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Τη Δευτέρα 1η  Μαΐου αναχωρήσαμε προς τα δυτικά και επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Τσέλιε, πλησίον της πόλης του Βάλιεβο. Εκεί, αφού έγινε η υποδοχή από την πλευρά των μοναζουσών της Μονής, προσκυνήσαμε τη Λάρνακα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, που φυλάσσεται στον Ναό της Μονής, καθώς και τον Τάφο του Αγίου, που βρίσκεται δίπλα στον Ναό. Έπειτα, φιλοξενηθήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα που είχε οργανώσει το Εργαστήριο Παιδαγωγικής με θέμα: «Η οντολογική δομή της παιδείας κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς».

Ο Άγιος Ιουστίνος έχει σχέση με τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, αφού ο ίδιος υπήρξε Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και είναι ο μοναδικός Καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής που, διαχρονικά, αξιώθηκε να γίνει Άγιος και να αγιοκαταταχθεί. Αφού πήραμε την πνευματική ευλογία του Αγίου και πλούσιες πνευματικές εμπειρίες και αναμνήσεις από τη νοερή «συνάντηση» που είχαμε μαζί του, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής, δοξάζοντας τον Θεό για την ευκαιρία που μας χάρισε να προσκυνήσουμε έναν τόσο σπουδαίο Θεολόγο και Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Posted in Ανακοινώσεις.