Διάλεξη του Χρήστου Τεάζη, Λέκτορα του Πανεπιστημίου της Άγκυρας στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. με θέμα: «Η προτεσταντοποίηση του Ισλάμ και η μεταμόρφωση της πολιτικής ζωής στην Τουρκία»

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας «ΕUSEBIUS LAB» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Α’ ορόφου της Θεολογικής Σχολής. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Χρήστου ο οποίος και προλόγισε τον ομιλητή.

O κ. Τεάζης αναφέρθηκε στις ιδεολογικές ρίζες του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (Adalet ve Kalkınma Partisi, AK PARTİ) του Recep Tayyip Erdoğan, οι οποίες ανάγονται στη δεύτερη ομάδα της Α’ Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, της 23ης Απριλίου 1920∙ εκφραστής τότε της πρώτης ομάδας αναδείχτηκε ο Μουσταφά Κεμάλ που προσέφερε τον ιδεολογικό μανδύα της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατά τον ομιλητή οι συνεχιστές της πρώτης ομάδας με πολιτικό εκφραστή το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα διαμόρφωσαν μέχρι σήμερα τις κόκκινες γραμμές πάνω στις οποίες κινήθηκε το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Τουρκίας. Όμως μετά την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017, το οποίο επισημοποίησε την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, πολύ κοντά στα αμερικανικά πρότυπα, το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2019, θα διαμορφώσει τις δομές της νέας Τουρκίας έχοντας ως ιδεολογικό πυρήνα τις θέσεις της δεύτερης ομάδας της Α’ Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης του 1920. Κατά τις εκτιμήσεις του κ . Τεάζη οι αλλαγές που θα επέλθουν και θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό είναι οι ακόλουθες: 1. μετάβαση από την Προεδρευομένη στην Προεδρική Δημοκρατία, 2. μετατροπή του πολυκομματικού συστήματος σε δικομματικό κατά τα αμερικανικά πρότυπα «Δημοκρατών» και «Ρεπουμπλικάνων», 3. πέρασμα από τη γαλλικού τύπου κοσμικότητα (τη Laïcité) στην αμερικανικού τύπου κοσμικότητα (τον σεκουλαρισμό). Σύμφωνα με τον ομιλητή α) κατά την περίοδο διακυβέρνησης του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» το Ισλάμ έχει αρχίσει να εκκοσμικεύεται ή να «προτεσταντοποιείται», συμπέρασμα που τεκμηριώθηκε μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, ενώ β) η «προτεσταντοποίηση» αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταναλωτική δυτική κουλτούρα που έχει εισβάλει σε όλες σχεδόν της περιοχές της Τουρκίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κουκουσάς, διευθυντής του Εργαστηρίου, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Τσίγκος, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Απόστολος Κραλίδης και ο επίκουρος καθηγητής κ. Ιωάννης Μπάκας, ενώ από το Τμήμα Θεολογίας ο καθηγητής κ. Χρήστος Αραμπατζής, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Αγγελική Ζιάκα, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., δημοσιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στο τέλος ακολούθησε εκτενής συζήτηση με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο στον κ. Τεάζη.

 

Posted in Ανακοινώσεις.