Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου σε Επιστημονική Εκδήλωση για τη βιοηθική (Μόναχο, 8 Μαΐου 2017)

Η Eugen Biser Stifung και το Zentrum für Ökumenische Forschung του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργάνωσαν στις 8 Μαΐου 2017 επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Lebensschutz um jeden Preis? Fragen zur Bioethik” (Προστασία της ζωής με κάθε τίμημα; Προκλήσεις της βιοηθικής). Στο θέμα αυτό παρουσιάστηκαν η ρωμαιοκαθολική και η προτεσταντική άποψη από τους Καθηγητές S. Müller και R. Anselm αντίστοιχα, ενώ ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Μιλτιάδης Βάντσος παρουσίασε την ορθόδοξη άποψη στο θέμα. Ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ των εισηγητών και στη συνέχεια δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο.

Ακολουθούν το πρόγραμμα της εκδήλωσης και σχετική φωτογραφία

Eκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Η Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ομιλήσει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, πρωτοπρ. Χρυσόστομος Νάσσης, με θέμα: «Η Εκκλησία μετά το βυζάντιο. Διακυμάνσεις και μεταβολές σε ένα νέο περιβάλλον».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Μάϊου, 7.00 μ.μ., στην έδρα του Συλλόγου, Πουλαντζάκη 19, Καλαμαριά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2310 419594 ή μέσω email:konpolbe@otenet.gr.

Παρουσίαση βιβλίου για την ευθανασία

Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ εξέδωσαν το βιβλίο του Βίγκεν Γκουρόιαν, Μπροστά στο τέλος. Η ευθανασία, το νόημα της ζωής και το ‘σύνδρομο του θανάτου’.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε από τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη και Μιλτιάδη Βάντσο σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ.

ΤΟ «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. θα προβάλει την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 και ώρα 18.30΄, την πολυβραβευ-μένη ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» (1983).

Την ταινία του Κώστα Φέρρη, που απέσπασε μεταξύ άλλων διακρίσεων την «Αργυρή Άρκτο» στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα παρουσιάσει ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μιχάλης Αθανασίου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενό της, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της, κ. Κώστας Φέρρης, και ο αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., π. Σπυρίδων Αντωνίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επιπλέον, την επόμενη ημέρα, 25 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00΄, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Α΄ ορόφου της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Κώστας Φέρρης θα δώσει διάλεξη στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. με θέμα «Λόγος και Χάος: Κινηματογράφος». Τον σκηνοθέτη θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης.

Τόσο η προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο» (24/5) όσο και η διάλεξη του κ. Κώστα Φέρρη για τον κινηματογράφο την επομένη (25/5) είναι ανοιχτές για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Πειραιάς, 1922: Τα καράβια ξεφορτώνουν κατά χιλιάδες στην αποβάθρα του λιμανιού πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ένα εξαθλιωμένο πλήθος Ελλήνων που άφησαν πίσω όλο τους το βιος, τρέχοντας να γλυτώσουν από τη μανία του Τούρκου. Ανάμε-σά τους η Αντριάνα και ο Παναγής με την κόρη τους Μαρίκα – ένα ζευγάρι γνωστών μουσικών από τη Σμύρνη, που πρέπει τώρα να φτιάξουν ξανά από το μηδέν τη ζωή τους. Αναζητώντας πρόσβαση στα πάλκα του Περαία, αρχίζουν να τραγουδούν στο μαγαζί του Θωμά, έναν τεκέ της Τρούμπας. Εκεί διασκεδάζουν τους θαμώνες του, σμίγοντας τους παθητικούς τόνους της ανατολικής μουσικής παράδοσης, που κουβαλούν μέσα τους ως Σμυρνιοί, με τον ήχο από τον μπαγλαμά και το μπουζούκι. Οι πενταροδεκάρες, ωστόσο, που κερδίζουν και η αβεβαιότητα για το μέλλον θα διαταράξουν τις σχέσεις του ζευγαριού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομικά, η Αντριάνα συνάπτει ερωτική σχέση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον Θωμά, με αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του Παναγή, που τη σκοτώνει κατά λάθος σε έναν άγριο καβγά μεταξύ τους. Ορφανεμένη από μητέρα και με τον πατέρα της στη φυλακή, η Μαρίκα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει μόνη την τύχη της. Ακολουθεί, κατ’ αρχήν, έναν περιπλανώμενο μάγο, τον Χουάν, παίρνοντας μέρος στα νούμερά του, για να ενταχθεί, κατόπιν, ως τραγουδίστρια σε ρεμπέτικη κομπανία. Με το πηγαίο ταλέντο της και την εξοικείωσή της με τους τεκέδες και τα Καφέ-Αμάν, όπου πρωτάνοιξε τα μάτια της στον κόσμο, θα αναδειχθεί γρήγορα στη σημανικότερη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου. Το όνομά της δεσπόζει στις ταμπέλες των νυχτερινών κέντρων και τα σουξέ της αποθανατίζονται στο βινύλιο, χαρίζοντάς της πλήθος θαυμαστές, δόξα και χρήμα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από τη βιογραφία της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου, ο Κώστας Φέρρης πλάθει στην ταινία του μία φανταστική ηρωΐδα, που ενσαρκώνει μαζί με τις άλλες φιγούρες του έργου όλο το πνεύμα του ρεμπέτικου: το τσαγανό, την περηφάνεια και τη μαγκιά – τη χαρά, ακόμα, της ζωής, τον καημό από τα βάσανά της, το φιλότιμο, την ανθρωπιά και το ερωτικό πάθος. Παράλληλα, μέσα από την προσωπική διαδρομή της ηρωΐδας του, ο σκηνοθέτης ιστορεί την εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού, από την πρώιμη φάση του ως μουσική έκφραση των ξεριζωμένων και απόκληρων στα κακόφημα στέκια του Πειραιά έως την είσοδό του στα σαλόνια και την καθιέρωσή του σε κυρίαρχο μουσικό είδος της διασκέδασης των Ελλήνων. Επιπλέον, επιχειρεί να φωτίσει την πολιτικοκοινωνική διάσταση του ρεμπέτικου, παρουσιάζοντας την εξέλιξή του στο υπόβαθρο των ιστορικών γεγονό-των που σημάδεψαν τη μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού: τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τη Γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριανά  και τον Εμφύλιο.

Το οδοιπορικό της Εκδρομής στη Σερβία που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας

Από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η τριήμερη προσκυνηματική – εκπαιδευτική εκδρομή στη Σερβία, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συνοδό τον Καθηγητή και Δ/ντή του Εργαστηρίου κ. Ηρακλή Ρεράκη. Την Κυριακή 30 Απριλίου οι (60) συμμετέχοντες στην Εκδρομή φοιτητές και Καθηγητές εκκλησιαστήκαμε, σε κλίμα κατάνυξης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, όπου χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τοπλίτσης  Αρσένιος.

Μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας κατευθυνθήκαμε στο Ενοριακό Κέντρο, που βρίσκεται δίπλα από τον Ναό του Αγίου Σάββα. Εκεί ο Θεοφιλέστατος,  συνοδευόμενος από αρκετούς κληρικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν Έλληνες, που υπηρετούν στην Εκκλησία της Σερβίας, μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη αγάπη, μας μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ειρηναίου και μας δεξιώθηκε εκ μέρους του Πατριαρχείου. Στην πατρική του προσφώνηση, εκτός των άλλων, δεν παρέλειψε να μας αναφέρει ότι είναι και αυτός Μεταπτυχιακός φοιτητής στον Β΄ Κύκλο Σπουδών  (υποψ. Διδάκτωρ) του Τμήματος Θεολογίας της Σχολής μας. Την υποδοχή μας, επίσης, τίμησε με την παρουσία του ο εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος στην προσφώνησή του μας καλωσόρισε και Εκείνος, με μεγάλη χαρά και εγκαρδιότητα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο οποίος μετέφερε στον θεοφιλέστατο τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Κωνσταντίνου Χρήστου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και το πλήρωμα της Εκκλησίας του, ευχαρίστησε τον θεοφιλέστατο για την υποδοχή και τη φιλοξενία του Πατριαρχείου, εξέφρασε τους χαιρετισμούς και τις ευχές όλων μας προς τον λαό και τον κλήρο του Πατριαρχείου της Σερβίας και ζήτησε από τον Θεοφιλέστατο να μεταφέρει προς τον σεπτό Πατριάρχη τα σεβάσματα όλων μας, παράλληλα με το αίτημα για τις ευχές και τις ευλογίες του.

Μετά από την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, και τα πλούσια βιώματα που είχαμε, πραγματοποιήθηκε η περιήγησή μας στο κέντρο του Βελιγραδίου. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να χαρούμε τα μεγάλα πάρκα της πόλης και τα Μουσεία της, να απολαύσουμε έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους, να θαυμάσουμε τη θέα του Δούναβη από το φρούριο Kalemegdan και να περπατήσουμε στον γραφικό κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Τη Δευτέρα 1η  Μαΐου αναχωρήσαμε προς τα δυτικά και επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Τσέλιε, πλησίον της πόλης του Βάλιεβο. Εκεί, αφού έγινε η υποδοχή από την πλευρά των μοναζουσών της Μονής, προσκυνήσαμε τη Λάρνακα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, που φυλάσσεται στον Ναό της Μονής, καθώς και τον Τάφο του Αγίου, που βρίσκεται δίπλα στον Ναό. Έπειτα, φιλοξενηθήκαμε στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα που είχε οργανώσει το Εργαστήριο Παιδαγωγικής με θέμα: «Η οντολογική δομή της παιδείας κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς».

Ο Άγιος Ιουστίνος έχει σχέση με τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, αφού ο ίδιος υπήρξε Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και είναι ο μοναδικός Καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής που, διαχρονικά, αξιώθηκε να γίνει Άγιος και να αγιοκαταταχθεί. Αφού πήραμε την πνευματική ευλογία του Αγίου και πλούσιες πνευματικές εμπειρίες και αναμνήσεις από τη νοερή «συνάντηση» που είχαμε μαζί του, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής, δοξάζοντας τον Θεό για την ευκαιρία που μας χάρισε να προσκυνήσουμε έναν τόσο σπουδαίο Θεολόγο και Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Αγγελία παρουσίασης καταλογογραφικῶν ἔργων

Τὴν Τρίτη 9η Μαΐου 2017~ ὥρα 19.00 ~ στὸ Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων(ΚΕ.Δ.Ε.Α) Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη θὰ γίνει ἡ παρουσίαση τῶν δύο μεγάλων καταλογογραφικῶν ἔργων τοῦ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΑΘΗ, Ὁμοτίμου Καθηγητοῦ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καὶ Διευθυντοῦ τοῦ Ἱδρύματος Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ποὺ ἐκδόθηκαν πρόσφατα ἀπ’ τὸ Ἵδρυμα Βυζαντινῆς Μουσικολογίας.

Ακολουθούν η αφίσα και η αγγελία της παρουσίασης

Παρουσίαση βιβλίου

Στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, πρωτοπρ. Χρυσόστομος Νάσσης, πρόκειται να συμμετάσχει στη δημόσια παρουσίαση του νέου βιβλίου της κ. Μαρίας Παστουρματζή, Αγάπησέ με, των εκδόσεων «Εν πλώ».

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στη ζωή των λεπρών στη Σπιναλόγκα και εστιάζει στην ευγενική μορφή του ιερέα π. Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη, τον “φύλακα άγγελο” των βασανισμένων αυτών ψυχών.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Μάϊου στις 7.30 μ.μ. στο Περίπτερο 15 (Stand 35-39).

 

Διεξαγωγή Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο»

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν στις 27 Απριλίου 2017 στην αίθουσα συνεδρίων της Ιεράς Μητρόπολης και στο Α’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο».

Από μέρους του Τμήματος μίλησαν ο Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου με θέμα “Η θέση και οι θέσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου”, ο Αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Βάντσος με θέμα “Οι θέσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για τη Βιοηθική” και ο Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος με θέμα “ Τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο”.

Παρακάτω παρατίθεται το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας και φωτογραφίες της εκδήλωσης.