Δ´ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: «Το παιδί στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προκλήσεων»

Διεξαγωγή του Δ´ Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου που συνδιοργανώνουν η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συμποσίων «Ορθοδοξία και Οικουμένη», με τίτλο: «Το παιδί στο σταυροδρόμι των σύγχρονων προκλήσεων».

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα έναρξης 17:30

Αμφιθέατρο Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Η απόφαση για τη διοργάνωση του εν λόγω συμποσίου λήφθηκε μετά την ανακήρυξη του τρέχοντος έτους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ως έτους για την προστασία της ιερότητας της παιδικής ηλικίας.
Σκοπός του εν λόγω Συμποσίου είναι να προσεγγίσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το παιδί στον σύγχρονο, μεταβαλλόμενο κόσμο, μέσα από το πρίσμα όσων ασχολούνται με αυτά, παιδαγωγών, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, παιδιάτρων, κοινωνιολόγων, δικαστικών λειτουργών, επισήμων φορέων για την προστασία του παιδιού, αλλά και εθελοντικών οργανισμών όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Κιβωτός του Κόσμου και ο Φάρος του Κόσμου.

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα του συμποσίου πατήστε εδώ

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα του συμποσίου πατήστε εδώ

Αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε την πρόσκληση επιτιμοποίησης απο εδώ και το πρόγραμμα της εκδήλωσης από εδώ

Ο σύνδεσμος της ζωντανής διαδικτυακής αναμετάδοσης για την «Τελετή Αναγόρευσης του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΘΙΜΟΥ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας» είναι: https://www.auth.gr/video/24761 & https://www.auth.gr/news/audiovisual

Στρογγυλή Τράπεζα – Ανοικτή Συζήτηση με θέμα “Φοβάμαι τον θάνατο” στα πλαίσια προβολής της ταινίας του Woody Allen, ”Love and Death’

Το Φεστιβάλ Ταινιών Θανάτου κλείνει την ερχόμενη Τρίτη 14/11/2017 με την εξαιρετική κωμωδία του Woody Allen, ”Love and Death”.

Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει στρυγγυλή τράπεζα-ανοικτή συζήτηση με θέμα ”Φοβάμαι τον Θάνατο” και συντονιστές της τους εξής:

Γιώργος Ζωγραφίδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

Κωνσταντίνος Μποζίνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ζαΐρα Παπαληγούρα, Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ.

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα προβολής 20.30 μ.μ.
Αίθουσα ΣΤ, 4ος Όροφος Θεολογικής Σχολής

Επιστημονική ημερίδα “Οικογένεια και Φύλο: από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις”

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ», ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε, στις 7 Νοεμβρίου 2017, στην Ι. Μ. Λαγκαδά με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών (εξ αποστάσεως), που υλοποιείται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ι. Μητροπόλεως. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που πλαισιώθηκε από πλήθος μητροπολιτών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Ἄρσεν καΙ θῆλυ ἐποίησεν αυτούς» (από τον αν. καθηγητή κ. Αθανάσιο Παπαρνάκη), «Γάμος, το μυστήριο της αναδημιουργίας του ανθρώπου» (από την αν. καθηγήτρια κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου), «Αφυλία, ενοφυλία και διάκριση των φύλων στην πατερική παράδοση και στις χριστιανικές αιρέσεις» (εισήγηση του καθηγητή και διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (Π.Ι.Π.Μ.) κ. Συμεών Πασχαλίδη, που αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χρήστου), «Το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Κανονική Παράδοση» (από τον καθηγητή και αντιπρόεδρο του Π.Ι.Π.Μ. κ. Θεόδωρο Γιάγκου), «Μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο άρρενος και θήλεως» (από τον ομ. καθηγητή Νευρολογίας κ. Σταύρο Μπαλογιάννη), και «Ο θεσμός και το μυστήριο του γάμου. Εικαστικές μαρτυρίες» (από τον επ. καθηγητή κ. Τρύφωνα Τσομπάνη). Μετά τις εισηγήσεις υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή ιεραρχών για τα ποιμαντικά ζητήματα που ανακύπτουν σήμερα σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Κατά την ομολογία όλων, η ημερίδα κάλυψε τεκμηριωμένα το θέμα από όλες τις πλευρές που αφορούν στην Εκκλησία και προσέφερε στέρεη βάση για τον σύγχρονο διάλογο με την κοινωνία.