Ολοκλήρωση 4ου Σεμιναρίου «Σημειωτική και Βίβλος»

«Ο ΕΥ-ΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

Από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργάνωσε το 4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Το σεμινάριο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Διδάσκει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Ειδική εισήγηση έγινε εφέτος από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. κ. Λία Γυιόκα, με θέμα: «Σημειωτικές ερμηνείες στην Ιστορία της Τέχνης».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ., όπως του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Νομικής, αλλά και Θετικών Επιστημών. Παρακολούθησαν, επίσης, και άλλοι ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενοι, όπως  σημειωτικοί και κοινωνιολόγοι, ενώ συμμετείχαν και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, αλλά και άλλων Τμημάτων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας ήταν το εξής:

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr).

Για την αφίσα του σεμιναρίου πατήστε εδώ (μορφή .pdf) ή εδώ (μορφή εικόνας .jpg)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση με εισηγήτρια την κ. Sysse Gudrun Engberg, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η ετήσια διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη»

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μαγνητοσκοπημένο οπτικοασκουστικό υλικό από τη διάλεξη από εδώ

Δεύτερη Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη»

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ανακοινώνει τη διοργάνωση της Β΄ Ετήσιας Διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ.Φουντούλη». Φέτος η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ “Αλέξανδρος Παπαναστασίου”.

Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί η κ. Sysse Gudrun Engberg, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία θα αναπτύξει το θέμα, «Η λειτουργική χρήση της Παλαιάς Διαθήκης στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως». Η κ. Engberg θα ομιλήσει στα ελληνικά.

Στο πλαίσιο της επετειακής διάλεξης «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» προσκαλούνται επιφανείς προσωπικότητες της λειτουργικής επιστήμης, για να αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Βασική θεματολογία των διαλέξεων αφορά κυρίως στη ζωή και τις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς επιστημονικού, συγγραφικού και ερευνητικού έργου του τιμωμένου Καθηγητή. Η διάλεξη πραγματοποιείται ετησίως κατά τον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, δηλαδή σε χρονική εγγύτητα με την ημέρα εκδημίας του μακαριστού Καθηγητή (25 Ιανουαρίου).

Μπορείτε να δείτε ζωντανά την εκδήλωση μέσω streaming video από εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dialexi_imf@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 85.

 

Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλεί στη δεύτερη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα β’ του 3ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Η εισηγήτρια
 κ. Sysse Gudrun Engberg, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, θα μιλήσει με θέμα: «Διερευνώντας τη χειρόγραφη παράδοση του Προφητολογίου».

Συνάντηση Ιανουαρίου του μεταπτυχιακού σεμιναρίου Exegeticum

Στη συνάντηση του Ιανουαρίου του μεταπτυχιακού σεμιναρίου Exegeticum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, ο επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας της Ύστερης Αρχαιότητας και Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., κ. Χρήστος Σιμελίδης, εισηγήθηκε το θέμα: «Ο ποιητής Νόννος Πανοπολίτης ως ερμηνευτής του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου». Παρουσίασε την έρευνά του για τις ερμηνείες σε δύσκολα Ιωάννεια χωρία, οι οποίες υποδεικνύονται από τη μετάφραση του Νόνου, και τεκμηρίωσε τη θέση του ότι ο μεταφραστής εργάσθηκε με ερμηνευτική υπευθυνότητα, ανατρέχοντας σε εκκλησιαστικούς ερμηνευτές, όπως ο Ωριγένης και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Με βάση τα κείμενα διόρθωσε την ισχύουσα μέχρι σήμερα άποψη ότι η ποιητική, σε δακτυλικό εξάμετρο, μετάφραση του κατά Ιωάννην από τον Νόνο ήταν μία δευτερεύουσα ενασχόληση, χωρίς ιδιαίτερη επιμέλεια και ενδιαφέρον εκ μέρους του συγγραφέα. Αντίθετα, ο εισηγητής ανέδειξε ότι ο Νόνος υπήρξε ενσυνείδητος και υπεύθυνος ερμηνευτής του κατά Ιωάννην, και πρόσφερε σημαντικές ερμηνείες. Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τους καθηγητές του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας, αλλά και Φιλολογίας, που παρευρίσκονταν.