Συνάντηση του Exegeticum για τον Μάρτιο 2019

Η συνάντηση του μεταπτυχιακού σεμιναρίου ορθοδόξου Ερμηνευτικής για τον μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 6:30 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 4ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής.

Εισηγητής ήταν ο π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Κανόνες ερμηνείας της Γραφής κατά το De Doctrina Christiana του ιερού Αυγουστίνου”.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, επισημάνθηκαν η συμβολή του αγίου Αυγουστίνου στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής αλλά και τα προβλήματα κατανόησης που δημιούργησαν η άγνοια ή η ελλιπής γνώση της Ελληνικής γλώσσας και η αδυναμία της ακριβούς μετάφρασης των Γραφών από τα Ελληνικά στα Λατινικά.

Για να δείτε/κατεβάσετε την αφίσα της συνάντησης πατήστε εδώ

E΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2018-2019)

To Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σας προσκαλεί στην πέμπτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Κατά τη συνάντηση, η εισηγήτρια  Ελένη Καλτσογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει το θέμα: «Λόγια Αγιολογία στον 12ο αιώνα. Η περίπτωση του Ιωάννη Ζωναρά.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο: 2310 99 66 87.

Για να δείτε/κατεβάσετε τη σχετική αφίσα πατήστε εδώ

Νέο Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης με τίτλο, «Εισοδικόν: Γνωριμία με τη λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Προκήρυξη Προγράμματος


«Εισοδικόν: Γνωριμία με τη λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας με τίτλο, «Εισοδικόν: Γνωριμία με τη λειτουργική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε θέματα ιστορίας, θεολογίας και πράξης της λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή εκκλησιαστικών τεχνών της αγιογραφίας, της ψαλτικής, της ποίησης, της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως σε πτυχιούχους ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Προσφέρεται ειδικότερα σε:

 • Θεολόγους (κληρικούς και λαϊκούς), ιεροψάλτες και κατηχητές.
 • Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το διδακτικό τους αντικείμενο.
 • Αρχαιολόγους, ξεναγούς και ιστορικούς της τέχνης.
 • Ιστορικούς, φιλολόγους και νομικούς.
 • Μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψηφίους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές.
 • Κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να μελετήσει την ιστορία και τη θεολογία της θείας λατρείας και τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας.

Το Πρόγραμμα διαρθρώνεται στα παρακάτω δύο μέρη:

Α. Εισαγωγή στη θεία λατρεία – 18 ώρες διδασκαλίας

Β. Γενικό μέρος – 42 ώρες διδασκαλίας, με τις εξής θεματικές ενότητες:

 1. Το λειτουργικό έτος
 2. Ο λειτουργικός λόγος
 3. Τόπος λατρείας
 4. Πτυχές της σύγχρονης λειτουργικής ζωής

Συνολικά, το Πρόγραμμα θα έχει 60 διδακτικές ώρες και 5 ECTS. Η διδακτική μεθοδολογία βασίζεται σε εκ του σύνεγγυς διδασκαλία. Για την καλύτερη παρουσίαση των θεμάτων η διδασκαλία γίνεται από μέλη ΔΕΠ και ειδικούς επιστήμονες της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλλουν γραπτή εργασία 3000 λέξεων. Εναλλακτικά, θα υπάρξει δυνατότητα γραπτής εξέτασης (δίωρης) στην ύλη του Προγράμματος. Με την επιτυχή περάτωση του προγράμματος χορηγούνται (α) βεβαίωση συμμετοχής και (β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης (5 ECTS).

Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι συνολικά τρεις μήνες (30 Μαρτίου- 30 Ιουνίου 2019). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο (10 συναντήσεις), στο Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 170 Ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση είναι 70 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί με την αποδοχή της αίτησης και το αργότερο μέχρι 26 Μαρτίου 2019. Το υπόλοιπο θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 15 Απριλίου 2019.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τη 15η Μαρτίου 2019 και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα θα τη βρείτε στον εξής σύνδεσμο (link): http://diaviou.auth.gr/eisodikon. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
 2. Τίτλους Σπουδών

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ: http://diaviou.auth.gr/ ή να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ (e-mail: elm@past.auth.gr & τηλ. 2310 99.66.78).

Για να κατεβάσετε την αφίσα του προγράμματος πατήστε εδώ

5o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΣ»: “ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή φορά το 5ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος». Το σεμινάριο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της, και γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Θέμα του φετινού σεμιναρίου ήταν: «Αντικείμενα και Σχέσεις: οι προκλήσεις της Κυριακής προσευχής» και πραγματοποιήθηκε κατά τις 25-26-27-28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2019 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μελετήθηκε το κείμενο της Κυριακής προσευχής (Λουκ. 11, 1-4), η σημειωτική ανάλυση του οποίου έδειξε ότι προβάλλονται σχέσεις δομημένες σε ένα πλέγμα αντικειμένων, που λειτουργούν ως κόμβοι μέσα στο σημασιολογικό του σύστημα: ο άρτος ως σημαίνον της δωρεάς, το χρέος ως σημαίνον της ελευθερίας, ο πειρασμός ως σημαίνον της δύναμης του Θεού.

Δίδαξε ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR)του Καθολικού Πανεπιστημίουτης Λυών. Ειδικός καλεσμένος εισηγητής ήταν ο ομ. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μιχάλης Κοκκώνηςμε θέμα: “Τα βιβλικά έπη στη μετάβαση από το παλιό στο νέο Χόλυγουντ”.

Οι αιτήσεις των συμμετεχόντων ανήλθαν στις 45 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, εκτός από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες του Τμήματος (9) και φοιτητές μας (15), επίσης θεολόγοι (5), φιλόλογοι και φοιτητές Φιλολογίας (6), μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες άλλων Τμημάτων (3), και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ιστοσελίδα σεμιναρίου: http://soeth.web.auth.gr/el/node/34