Διεθνές Συνέδριο “Αθανάσιος Αλεξανδρείας και Ιλάριος Πικταβίου: Μεταξύ Ανατολής και Δύσης”

5-7 Νοεμβρίου 2019
Αμφιθέατρο ΠΙΠΜ – Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων και Αμφιθέατρο Δ΄-Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Εισήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου με θέμα: «Nature and nonhuman beings from an orthodox point of view».

Το Πανεπιστήμιο του Hagen της Γερμανίας διοργάνωσε στις 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2019 το 6. International Summer School «Bioethics in Context» στο Trogir της Κροατίας με θέμα «Human Beings – Nonhuman Beings – Nature». Σε αυτό συμμετείχαν καθηγητές με τους υποψ. διδάκτορές τους από επτά χώρες, παρουσιάζοντας εισηγήσεις από φιλοσοφική και θεολογική άποψη για τη θεώρηση των μη ανθρώπινων όντων στο πλαίσιο της σύγχρονης βιοηθικής. Μεταξύ αυτών συμμετείχε και ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος, Μιλτιάδης Βάντσος, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Nature and nonhuman beings from an orthodox point of view». Συμμετείχαν, επίσης, οι υποψ. διδάκτορες του Τμήματος Obrad Karanovic και Τάνια Φαρμάκη, καθώς και η απόφοιτος του Τμήματος Αδαμαντία Ζέζιου.

Διδασκαλία του Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδη Βάντσου στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Ο Αναπλ. Καθηγητή Μιλτιάδης Βάντσος επισκέφτηκε το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έδωσε δύο διαλέξεις στις 12 και 13 Ιουνίου 2019. Η πρώτη είχε το θέμα: «‘Nachsicht üben’? Die ‘Oikonomia’ im Verständnis der Orthodoxen Ethik», ενώ η δεύτερη το θέμα: «Problemfelder einer Theologie der Ehe im orthodoxem Verständnis».

Επιστημονική Ημερίδα της ειδίκευσης του ΠΜΣ “Εφαρμοσμένη Θεολογία” με θέμα: “Η ανάγκη επανευαγγελισμού σήμερα”

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, οι κ.κ. Καθηγητές και οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες των Τομέων: 1. Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και 2. Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ είχανε τη χαρά και συνάμα την μεγάλη τιμή να φιλοξενηθούνε στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπολεως, όπου και ολοκληρώσανε τις παραδόσεις των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου της Ειδίκευσης: Εφαρμοσμένη Θεολογία, πραγματοποιώντας Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Η ανάγκη επανευαγγελισμού σήμερα”, στην οποία εισηγητές ήταν Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και Υποψήφιοι Διδάκτορες των δυο Τομέων που απαρτίζουν την ως άνω Ειδίκευση.

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης ΕλευθερουπολεωςΆγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος“, προνοια και αγάπη του Αρχιμ. Χριστοδούλου Αναγνωστόπουλου, εφημερίου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσας και πτυχιούχου του Τμήματος μας, κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.

Η Ημερίδα, ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μπένου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, του κ. Θεοδώρου Γιάγκου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, του Πρωτ. Αθανασίου Γκίκα, Αναπλ. Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και του κ. Ηρακλή Ρεράκη, Διευθυντή του Τομέα: Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας αποτελούνταν από τρεις συνεδρίες, όπου οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και Υποψήφιοι Διδάκτορες ανέπτυξαν τις έγκριτες επιστημονικές εισηγήσεις τους περί του θέματος του επανευαγγελισμού του κόσμου, μέσα από ένα ευρύ κατάλογο θεματικών περιοχών, ήτοι της Παιδαγωγικής, της Ποιμαντικής και Ποιμαντικής Ψυχολογίας, του Κανονικού Δικαίου, της Κοινωνιολογίας, της Ηθικής, της Λατρείας και της Τέχνης.