Επίσκεψη στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Λειτουργική ΙΙΙ»

Στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος, «Λειτουργική ΙΙΙ. Βυζαντινή λειτουργική παράδοση» (YE06), με διδάσκοντα τον επίκουρο καθηγητή, πρωτοπρ. Χρυσόστομο Νάσση, πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το οποίο στεγάζεται στον χώρο της ιστορικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την επίσκεψή μας, μας καλωσόρισε η Έφορος του Ιδρύματος, δρ. Φλώρα Καραγιάννη, η οποία μας παρουσίασε το ιστορικό, τις επιστημονικές δράσεις και τους στόχους του Ιδρύματος. Ακολούθησε ξενάγηση στην πλούσια βιβλιοθήκη αλλά και στη σπουδαία Έκθεση βυζαντινών εικόνων από την Θεσσαλονίκη, κυρίως της Παλαιολόγιας  περιόδου, με τίτλο: «Το ημέτερον κάλλος».

Η Έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Με την ξενάγηση και την παρουσίαση των σπουδαίων εικόνων της Έκθεσης, που ήλθαν για λίγους μήνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά την ανάπτυξη της λειτουργικής τέχνης της εικονογραφίας, αλλά και να προβληματιστούμε σχετικά με σύνδεση λατρείας, θεολογίας και πολιτισμού, τόσο στην ιστορία όσο και στη σύγχρονη εποχή.

Posted in Ανακοινώσεις.