ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΡΕΥΝΑ”

Συμπεράσματα

Ο Τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του Β΄ κύκλου Μεταπτυχιακών Σπουδών, διοργάνωσε το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο των Υποψηφίων Διδακτόρων, 10-11 Δεκεμβρίου 2020, με γενικό θέμα «Υποψηφίων Διδακτόρων Έρευνα».

Επιτεύχθηκε ο στόχος του Συνεδρίου που ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε νέους Υποψήφιους Διδάκτορες να παρουσιάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό κάποια από τα αποτελέσματα της διδακτορικής τους έρευνάς και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για ζητήματα που αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα του Τομέα

Το όφελος από την συμμετοχή των εισηγητών Υποψηφίων Διδακτόρων, στο Συνέδριο ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τις νέες τάσεις της θεολογικής έρευνας σήμερα, και συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των τάσεων αυτών αναπτύσσοντας τις πέντε θεματικές ενότητες που παρουσιάσθηκαν  σ το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας δηλαδή –της Ερμηνείας της Αγίας Γραφής και  Ιστορίας Θρησκειών, των Ερμηνευτικών ζητημάτων της Αγίας Γραφής, των Θεμάτων της Πατερικής Γραμματείας, των Πτυχών του Πνευματικού βίου στην Πατερική Θεολογία και των Πολιτισμικών Προσεγγίσεων-

Η επιτυχής ολοκλήρωση του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου των Υποψη­φίων Διδακτόρων του Τομέα και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας με πρόσθετα εμπόδια, μας επιτρέπει να μιλήσουμε πλέον για έναν επιστημονικό θεσμό;

Έχω την πεποίθηση ότι οι 17 υποψήφιοι διδάκτορές μας με τις σημαντικές και εμπεριστατωμένες τους εισηγήσεις υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου μας δίνουν αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι μόνον η ευάριθμη ομάδα τους, αλλά κυρίως η ποιότητα των ερευνητικών τους προσπαθειών στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή Διαθήκη, στην Πατερική Γραμματεία και στην Θρησκειολογία, που μεταλαμπαδεύουν μία νέα ελπίδα αναθέρμανσης των συγχρόνων θεολογικών μελετών.

Εκ μέρους των μελών της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εισηγητές, επειδή ανταποκρί­θηκαν στο κάλεσμά μας με μεγάλη προθυμία και με εντυπωσιακή συνέπεια και επιπλέον επειδή μας τίμησαν με τις επιστημονικές εργασίες τους και την ενεργή παρουσία τους.

Για μας τους καθηγητές που επιβλέπουμε από κοντά το έργο σας οι δύο ημέρες του Συνεδρίου έρχονται να συμβάλουν πολύ θετικά στην επιτυχία της συνεργα­σίας μας, που σημαίνει προαγωγή της Επιστήμης μας, αλλά και άνοιγμα νέων οριζόντων στην ραγδαία εξελισσόμενη διεθνή επιστημονική θεολογική κοινότητα.

Ως Πρόεδρος της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα ήθελα να ευχαριστήσω τα άλλα δύο μέλη της, την Καθηγήτρια κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Σουλτάνα Λάμπρου και να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου για την άψογη και πολύπλευρη επιστημονική συνεργασία μας.

Η Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της για όλους όσοι δούλεψαν και επιστημονικά και τεχνικά για την επιτυχία του Συνεδρίου μας.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Θεόδωρο Γιάγκου, στον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Κωνσταντίνο Χρήστου και στην Διευθύντρια του Τομέα κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Αναπλ. Καθηγήτρια,  για την στήριξή του Συνεδρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στα μέλη ΔΕΠ του Τομέα, οι οποίοι προήδρευσαν και των Συνεδριών (τον καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη καί Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, την Καθηγήτρια κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, τον Καθηγητή κ. Απόστολο Κραλίδη και Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος, τόν Αναπλ. Καθηγητή κ. Αθανάσιος Παπαρνάκη, τήν Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Άννα Καραμανίδου, τήν Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Σουλτάνα Λάμπρου, την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Δάφνη και τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Θεόδωρο Πιτταρά) για την αμέριστη και πολυποίκιλη επιστημονική συμπαράστασή τους. Τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε στον τεχνικό σύμβουλο Δρ Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Ευστράτιο Μουρατίδη, ο οποίος καθοδήγησε τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα και τους τεχνικούς διαχειριστές των πέντε Συνεδριών (κ. Γεωργία Χριστοδούλου, κ. Ροδή Γεωργιάδου, κ. Στέλλα Γιαννοπούλου και τον κ. Αθανάσιο Δολαπτσόγλου, όλοι Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος) με υπευθυνότητα στην χρήση του προγράμματος τηλεδιάσκεψης zoom ώστε να υλοποιήσουμε το πρώτο εγχείρημα διαδικτυακού συνεδρίου του Τμήματός μας.

Ερίτιμοι  κ. Κοσμήτορα, κ. Πρόεδρε, κ. Συνάδελφοι, αγαπητοί Σύνεδροι στο σημείο αυτό ανακοινώνουμε την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου μας.

 

Η Πρόεδρος της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής

Άννα Καραμανίδου

Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

Posted in Ανακοινώσεις.