Τελετή λήξης Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης στο ΑΠΘ «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία»

Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία». Το ταχύρρυθμο, πιστοποιημένο, εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώθηκε με πρωτοβουλία μελών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και απευθυνόταν σε πτυχιούχους, κυρίως των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, δηλαδή, σε θεολόγους (κληρικούς και λαϊκούς), ιστορικούς, νομικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, ιστορικούς της τέχνης, εκπαιδευτικούς, υποψηφίους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ιεροψάλτες αλλά και κατηχητές. H Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος αποτελείτο από τους πρωτοπρ. Χρυσόστομο Νάσση, Επίκουρο Καθηγητή (Επιστημονικώς Υπεύθυνο του Προγράμματος), Ιωάννη Μπάκα, Επίκουρο Καθηγητή και Ελένη Αντωνοπούλου, ΕΔΙΠ.

Ειδικοί επιστήμονες, τόσο του Τμήματος όσο και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέλαβαν τη διδασκαλία των επιμέρους μαθημάτων του Προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των διαφόρων πτυχών της πλούσιας, συνεχούς μαρτυρίας 17 αιώνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του αρχαιοτέρου σήμερα ευρωπαϊκού θεσμού και σπουδαιότερου εκκλησιαστικού κέντρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και ηγουμενεύοντος της ιστορικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, ως και  Καθηγητές του Τμήματος.

Μετά από τον χαιρετισμό, που απηύθυνε ο  Πρόεδρος κ. Χρήστου, ακολούθησαν ευχαριστίες από τον π. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια έγινε προβολή ενός βίντεο, με στιγμιότυπα από το Πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο κ. Μπάκας ενημέρωσε τους παρόντες για τον σχεδιασμό ενός νέου Προγράμματος με θέμα, «Οικουμενικό Πατριαρχείο και βαλκανικός χώρος: ιστορία και εκκλησιαστική παράδοση», που θα αποτελέσει τη συνέχεια του πρώτου.

Η τελετή έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών και των βεβαιώσεων σε όλους τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου και τον Καθηγητή κ. Χρήστου. Ακολούθως, έγινε μια μικρή εξόρμηση στον Θερμαϊκό Κόλπο, επάνω στο επιβατικό τουριστικό «Κλειώ». Έτσι, οι συμμετέχοντες και διδάσκοντες στο Πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το Πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ως και τα θετικά αποτελέσματά του.

Ακολουθούν φωτογραφίες απο την τελετή λήξης

Posted in Εκδηλώσεις.